Angela Merkel praktično je dala zeleno svetlo Hashimu Thaçiju da Srbiji u procesu evrointegracija postavi veto! Ona je svojim zahtevima, koje je u utorak uputila zvaničnom Beogradu, put ka Evropskoj uniji uslovila produktivnim dijalogom sa Prištinom, ukidanjem srpskih institucija na sjeveru Kosova, kao i proširenjem misije EULEX-a na cijelu teritoriju Kosova.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, ocjenio je da je odgovor Borisa Tadića na zahtjeve njemačke kancelarke bio obazriv jer Srbija nema adute da se suprotstavi jednoj od najjačih zemalja evrozone, piše srbijanski "Alo", prenosi Telegrafi.com.

"Put Srbije ka članstvu u EU direktno je povezan sa napretkom pregovora Beograda i Prištine, gde se od Srbije očekuje da napravi ustupke. To praktično znači da Priština dobija pravo veta u procesu srpskih evrointegracija. Zahtjevi njemačke nisu novi, ali su stigli prije nego što je očekivano...", rekao ej Simić.

Izvor “Alo!”, koji je prisustvovao razgovorima sa Angelom Merkel, potvrdio je da je njemačka kancelarka bila nepopustljiva.

"Ne pamtim da je neki strani državnik, od svih koji su u proteklom periodu bili u Srbiji i lobirali za Kosovo, bio toliko čvrst i nefleksibilan u stavovima i porukama. Merkelova je čak i između zalogaja pominjala “Kosovo, Kosovo”, pa je i atmosfera bila više nego napeta... Za nju je Hilary Clinton mala beba, koliko je njemačka kancelarka bila nepopustljiva", otkriva izvor i dodaje da je Angela do kraja ostala ledena, a prilikom opraštanja je jasno i glasno poručila: “Videćemo se mi svi uskoro povodom iste teme i istog problema”.