Mjesec dana pošto je na Kosovu spuštena rampa za robu iz Srbije, počela je regionalna borba za dio tržišta koji je pokrivala Srbija. Privredna komora Hrvatske uveliko pravi spisak zainteresovanih preduzetnika koje će u svoju prvu zvaničnu posjetu Prištini povesti premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Šansu da preuzmu dio srpskog tržišnog kolača na Kosovu vrednog gotovo pola milijarde dolara, hrvatski privrednici imaće već krajem avgusta. Iako spiskovi privrednika koji će biti u delegaciji premijerke Kosor još nisu gotovi, hrvatski mediji prenose da najviše zainteresovanih ima iz prehrambene industrije i industrije plastike. Ovako brza reakcija naših komšija na ukazanu im priliku, domaće privrednike ne iznenađuje. Kako kažu, riječ je o nimalo beznačajnom tržištu.

- Imate jednu prazninu, dio tržišta vredan oko 400 miliona dolara koji treba sada popuniti. Dosadašnji glavni konkurent, Srbija, je uklonjen, a potrebe tržišta su hitne. To je prilika koju će pokušati da iskoriste svi - ocjenjuje Zoran Bojović iz Privredne komore Srbije.

On očekuje da će u narednom periodu put Kosova krenuti privredne delegacije i ostalih zemalja u regionu, i da borba za dio tržišta koji je pokrivala Srbija neće biti nimalo jednostavna.

Veliko tržište

Da tržište Kosova nije ni malo beznačajno za domaće kompanije pokazuju same brojke. Godišnje se na Kosovo plasirala roba u vrednosti od 400 miliona dolara. U prvih šest mjeseci promet je bio 200 miliona dolara, i tada je sve stalo.

- Na osnovu ovih podataka možemo da zaključimo da bi potencijalni gubitak Srbije, ukoliko se embargo nastavi, do kraja godine mogao da bude oko 250 miliona dolara - procena je Bojovića iz PKS. 
 
Domaće kompanije, posebno iz prehrambene industrije, koje su veliki dio svojih proizvoda prodavale na Kosovu, sada su u pat poziciji i ni malo im se ne sviđa trenutni razvoj događaja.

- Svi koriste srpsku nesreću i kako sada stoje stvari velike su šanse da kompanije iz zemalja u regionu potpuno preuzmu tržište Kosova. Ako se dogovore, Hrvatska roba će se naći u rafovima prodavnica u roku od 24 sata, toliko će im biti potrebno da nas zamjene - kaže za “Blic” Rodoljub Drašković, direktor “Svissliona”, jedne od kompanija sa najvećim plasmanom svojih proizvoda na Kosovu.

Domaće kompanije već bilježe ozbiljne gubitke zbog kosovskog embarga.

- Nadam se da će država imati sluha i da će nas obeštetiti za gubitke na Kosovu.
 
Izgubili smo ozbiljno tržište, i devizni priliv od 20 miliona eura. I to nije jedini problem, jer „Svisslion“ ima i potraživanja sa Kosova od oko četiri miliona eura. Stvarno ne znam kako ćemo to naplatiti, ako se ovako nastavi - kaže Drašković.

Kompanija „Bambi“ iz Banata, zbog zabrane ulaska proizvoda iz centralne Srbije, mjesečno gubi oko 200.000 eura, koje kako direktor Miroslav Miletić kaže, nije moguće nadomestiti na nekom drugom tržištu, bar ne u kratkom roku.

- To nije ništa sporno, već je viđeno i kroz to smo već prolazili. Hrvatski proizvodi su već prisutni na kosovskom tržištu, ali se sada dodatno otvorio taj prazan prostor gdje mogu da uskoče - objašnjava Miletić.

Za razliku od „Bambija“, kompanija “Imlek” je još prije godinu i po dana prestala da isporučuje svoje proizvode na Kosovo, a problem su bili naravno pečati. Kosovske vlasti tražile su da na paketima Imlekovih proizvoda u dijelu gdje piše ko je uvoznik stoji “Republika Kosovo”. Vlada Srbije to nije dozvolila, zbog čega je prekinuta isporuka mlijeka i mlječnih proizvoda na Kosovo.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor posjetiće 24. avgusta Kosovo gdje će u Prištini otvoriti hrvatsko-kosovski privredni forum i posjetiti hrvatsku zajednicu u Janjevu. Kosorova će takođe razgovarati s kosovskim zvaničnicima i obići hrvatske vojnike u sastavu Kfora.

Izvor: Blic.rs