Europska Komisija je odgovorila na pismo IPOL-a (Institut balkanskih politika) i JEF Kosova (Federacija mladih Evropljana) kojeg su ova dva organa poslali 19. decembra 2009. u vezi liberalizacije viznog režima za Kosovo

Povodom početka putovanja bez viza u šengenskoj zoni za susjede Kosova, predstavnici ovih organizacija su zatražili od EU da se uradi nešto u tom pravcu kako Kosovo ne bi ostalo izolirano.

Odgovor je stigao u srijedu od predsjednika Barosa i komisionera Rena.

U tom odgovoru Europska Komisija obrazlaže da je potrebno poduzimanje svih političkih koraka kako bi se omogućilo otvaranje procesa liberalizacije viznog režima i za Kosovo, kaže se u saopštenju IPOL-a.

Prema Europskoj komisiji sada je vrijeme za kosovske vlasti da ispune zahtjeve za liberalizaciju viznog režima.

Glavni zadatak za kosovske vlasti je zaustavljanje organiziranog kriminala i korupcije.

Također, potrebna je primjena integrisanog upravljanja granicama što podrazumijeva jačanje dokumenata i postupaka za njihovo izdavanje, kao garantovanje prava civilima, posebno pripadnicima manjinskih zajednica.

Pismo Europske Komisije završava sa veoma važnom ulogom koju treba da igra civilno društvo na Kosovu za pomenute procese.

"Civilno društvo, koje ima europsku podršku, može dati doprinos u postizanju konsenzusa za reforme u društvu i njihovo uspješno sprovođenje", kaže se u pismu.