Prekid posjete, takozvanog ministra za Kosovo u Vladi Republike Srbije, Gorana Bogdanovića Kosovu, glasnogovornik kosovske Vlade Memli Krasniqi je obrazložio činjenicom da je on prekršio neka načela.

"Kad smo dobili informaciju o njegovom dolasku intervenisali smo da to onemogućimo jer se radi o kršenju pravila. To ne treba tumačiti kao uskraćivanje prava na slobodno kretanje, jer građani Kosova kao i posjetioci mogu slobodno da se kreću kao privatni građani", rekao je Krasniqi.

On je objasnio i da za službeni boravak, posebno oni koji dolaze iz Srbije, prethodno moraju da pribave dozvolu Vlade Kosova.

Kosovska policija je deportovala u srijedu nazad na granicu sa Srbijom ministra Bogdanovića, zato što nije zatražio dozvolu od lokalnih institucija za boravak na Kosovu.

U međuvremenu i specijalni izaslanik EU za Kosovo je izdao saopštenje povodom prekida posjete Bogdanovića, u kome se između ostalog kaže da on nije poštovao neka pravila i procedure koje postoje između Beograda, EU i Prištine.

Dok je predsjednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković hitno sazvao ambasadore Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i SAD kako bi im izrazio protest Vlade povodom spriječavanja ulaska ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića na teritoriju opštine Štrpce, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Cvetković je od ovih zemalja zatražio da za ove postupke osude EULEX i KFOR na Kosovu, koji po njemu, ograničavanju slobodu kretanja.