Ministar unutračnjih poslova Zenun Pajaziti izjavio je danas da krajem mjeseca očekuje početak razgovora sa EU povodom uključivanja Kosova u proces liberalizacije viznog režima.

Na jednoj debati sa studentima Univerziteta za biznis i tehnologiju, ministar Pajaziti je kazao da očekuje da i našoj zemlji, ove godine, bude ponuđen zvaničan dokument EU koji određuje tehničke kriterijume koji trebaju biti ispunjeni za liberalizaciju viznog režima.

Prema riječima ministra Pajazitija, europske integracije nisu prioritetne samo za Vladu, već i za čitavo stanovništvo Kosova  i o tome postoji potpun koncenzus.

Međutim, dodaje ministar Pajaziti, postoji nekoliko uslova koji trebaju biti ispunjeni i o tome će Kosovu biti dostavljen zvaničan dokument.

"Očekujemo da nam ove godine bude dostavljen dokument sa posebnim kriterijumima, a nakon toga će proces liberaliacije viznog režima i zvanično početi", kazao je ministar Pajaziti.

Kosovo nije dio procesa liberalizacije viznog režima iz političkih razloga, jer pet države-članice EU još uvijek nisu priznale njegovu nezavisnost.