Predsjednik Srbije, Boris Tadić u intervju televiziji "Most" u Zvečanu rekao je da Srbija ni po koju cijenu neće priznati nezavisnost Kosova, i da će pokrenuti aktivnu međunarodnu politiku podržavajući pregovore, kao instrument pomoću kojeg se može doći do rješenja budućeg statusa Kosova.

Toj televiziji, prema beogradskim medijima, on je izjavio da "Srbija ne želi da upravlja sa životima kosovskih Albanaca i nezavisno od toga šta misle privremene kosovske institucije", i kako ih je nazvao on, "ovo pitanje za Srbiju nije završeno, jer na Kosovu nisu uspostavljeni  važeći standardi za legitimne države kada je riječ o ljudskim pravima, interesima građana, obezbjeđivanju vladavine prava, Zakona i slobode kretanja".

Tadić je naglasio da očekuje pregovore nakon savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda u Hagu i da ostaje vjeran politici mira.

"Želimo da sjednemo sa Albancima za pregovaračkim stolom i pronađemo kompromisno i prihvatljivo rješenje i za Srbiju i za Kosovo, a ne samo za albanske inetrese", istakao je Tadić i dodao da,  Srbija želi biti dio rješenja Kosova, a ne dio problema, kao i da Kosovo zajedno sa Srbijom uđe u Evropsku uniju.

On je, u nastavku spomenuo i velika novčana sredstva koje Srbija izdvaja za Kosovo.