Winterthur, kanton Cirih u Švicarskoj

Na upozorenje sudije da je ljekar asistent bio tu kako bi učio o svojoj profesiji, on joj odgovara: "Ko je taj koji dobrovoljno ostavlja ženu na raspolaganju drugima da se uče na njoj?".

Ekstremni i fanatičan slučaj jednog Albanca sa Kosova je alarmirao bolnicu u Winterthuru, u kantonu Cirih. Radnik na građevini je zaprijetio bombom ovoj bolnici samo zbog činjenice da je jedan ljekar asistent vidio njegovu ženu golu tokom ginekološkog pregleda kojeg je izvršio drugi doktor (doktorka), prenosi portal "albifo.ch".

Čak i sada, nakon više od godinu dana od neprijatnog događaja, "oštećena" strana kaže da nije promjenila mišljenje.

"Zašto je tokom ginekološkog pregleda morao prisustvovati još jedan čovjek? Doveo sam čovjeka a ne životinju u bolnicu", rekao je 42-godišnji radnik koji radi na građevini.

U avgustu 2012. godine on je doveo svoju tadašnju partnericu, sadašnju suprugu, također sa Kosova, na ginekološki pregled u bolnici. Tokom ovog ginekološkog pregleda kojeg je uradila jedan ljekar ginekolog bio je prisutan i on, kao prevodilac, jer mu supruga nije znala njemački. Ali sem glavnog ljekara, na pregledu je bio prisutan i jedan asistent, odnosno ljekar koji je bio na praksi. Prisustvo ovog drugog doktora je mnogo naljutilo Kosovara, ali on nije rekao nijednu riječ tokom kontrole.

Ali, on je eksplodirao dva dana kasnije i telefonirao doktorki na internom broju bolnice, rekavši joj da se ne slaže sa prisustvom ljekara pripravnika tokom kontole. On će zatražiti njegovu adresu i naći će ga, pa će on vidjeti šta će se dogoditi. Nije se na tome završilo, već je zaprijetio da će "bombardovati" Kantonalnu bolnicu u Winterthuru, piše list "tagesanzeiger.ch". Nakon toga, bolnica je alarmirala policiju koja je uhapsila osobu koja je prijetila na njegovom radnom mjestu.

Pred sudijom je Kosovar rekao da "mu je doktorka upropastila život , jer je omogućila jednom muškarcu da gleda njegovu ženu golu". Ona mu je čak upropastila i njegov brak.  Od tog dana on ima problema u braku. Ima psihičke probleme, koristi antidepresivna sredstva i nalazi se na medicinskom liječenju.

Sudija je pokušao shvatiti kako je moguće da čovjek koji već 18 godina živi u Švicarskoj i koji je bio oženjen do 2010. godine sa Švicarkom doživljava tako teškim jednu sasvim normalnu situaciju kakva je ginekološka kontrola, u kojoj je i sam učestvovao. Ali on je to nazvao "izdajom" to što je njegova žena bila kontrolisana, u prisustvu muškarca, bez dobijanja dozvole od njega i bez ikakvih konsultacija sa njima.

Na pitanje sudije da li shvata da je ljekar asistent bio prisutan kako bi naučio i stekao iskustvo, on je odgovorio: "Ko je taj koji dobrovoljno ostavlja ženu na raspolaganju drugima da se uče na njoj?"

Advokat Kosovara je zatražio oslobađanje od odgovornosti za njegovog klijenta. On se, po njegovom mišljenju, od ovog slučaja u potpunosti promijenio i nije bio u mogućnosti da vidi nepravdu u djelovanju koje je činio. On je bio tako ogorčen "ozbiljnom izdajom" da je dobio i nervni slom. Iz ovog razloga, njegov klijent ne snosi krivičnu odgovornost.

S druge strane, prema sudiji nema smisla da on smatra da je okrivljeni mentalno bolestan. Iz tog razloga on ga je osudio zbog prijetnji na uslovnu kaznu od 90 dana po 40 franaka i njemu su dodjeljeni troškovi sudskog postupka koji su iznosili 1800 franaka.