Umjetnik koji je iza sebe ostavio mnogo djela

Pjesnik i književni stvaralac iz Gore, Hamid Isljami, preminuo sinoć u Kruševcu poslije teške i duge bolesti, prenio je portal "Kim Radio".

Rođen je 1959. u Rapči. Isljami je jedan od najznačajnih pisaca ovog područja, potpuno posvećen svome zavičaju pisao je na goranskom narečju i srpskom jeziku. On je pripadao onim umjetnicima koji stvaraju daleko od književnih tokova, oslanjajući se na snagu jezika, snažnu intuiciju i vjeru u čistu umjetnost.   

Teško pogođen sukobima 1999. i dešavanjima nakon toga Hamid Isljami je gotovo prestao da piše, govorio je da je nestalo volje i inspiracije. Poslije knjige "Abdes duše" napisao je:

"To je bio kraj mog stvaralačkog rada. U posveti te knjige sam napisao da je tu presahlo moje pisanje, da je iscurilo skoro sve, mada nije, ali u tom trenutku se završilo moje pisanje."

Isljami je iza sebe ostavio i deset knjiga: zbirke pjesama "Počivalište" 1990., "Među nas i vo nas" 1993., "Devojka na konju" 1995., "Pisma iz Gore",  "Ogledalo ot kamen" 1997., "Nibet Gori" 1997., i "Abdes duše" 2000. Napisao je bajku "Nebo", dramu "Jusuf i Džemilja" 1995., i zbirku priča "Dolapče".

Hamid Isljami je zastupljen u Antologiji pisaca na lokalnim dijalektima i Antologiji pisaca Kosova.

Hamid Isljami je radio je kao direktor Osnovne škole "19. maj" u Rapči, na Gori.

Sahrana će biti obavljena sutra u njegovoj rodnoj Rapči.