Od elite do iznimno siromašnih

Stanovništvo Velike Britanije sastoji se od sedam društvenih slojeva, a klasična podjela na radničku, srednju i višu klasu pripada prošlosti, tvrdi novo istraživanje koje je proveo BBC. No, kada se pogledaju kriteriji i podjela na klase, lako je zaključiti da su oni primjenjivi na većinu zapadnih društava, ali i na naše.

Više od 161.000 ljudi sudjelovalo je u ovom opsežnom istraživanju koje je pokazalo i više nego zanimljive rezultate. 
Čak 39 posto ispitanika smatra da je podjela na radničku, srednju i višu klasu u Velikoj Britaniji stvar prošlosti, te da je društvo današnjice ustrojeno na čak sedam klasa - od elite do onih najsiromašnijih, ugroženog proletarijata. 
Klase su bile tradicionalno definirane na temelju zanimanja, bogatstva i obrazovanja, no izgleda da je danas priča ipak drugačija te da je taj model za današnjicu prejednostavan. 
Ovo je novo istraživanje uzimalo u obzir tri faktora - ekonomski, društveni i kulturni kapital, a s obzirom na to, društvo današnjice se može podijeliti na čak sedam klasa. 
Sedam klasa na koje je podijeljeno današnje društvo:
1. Elita - najprivilegiranija grupa u Britaniji, od ostalih šest skupina dijeli je ogromno bogatstvo, a za nju su karakteristične najviše razine sva tri kapitala. 
2. Etablirana srednja klasa - druga najbogatija, ima visoke ocjene u sva tri područja. Najveća i najdruštvenija skupina, druga po visini kulturnog kapitala. 
3. Tehnička srednja klasa - malobrojna, ali prosperitetna grupa, ima slabe rezultate na području društvenog i kulturnog kapitala. Razlikuje se po svojoj društvenoj izolaciji i kulturnoj apatiji. 
4. Radnici koji su se friško obogatili - mlada grupa koja je društveno i kulturno aktivna, sa srednjim razinama ekonomskog kapitala. 
5. Tradicionalna radnička klasa - ima loše rezultate u sve tri skupine kapitala, ali nije još uvijek potpuno osiromašena. Prosječna dob pripadnika ove klase je 66 godina. 
6. Novi uslužni radnici - nova, mlada, urbana skupina koja je relativno siromašna, ali ima visoki društveni i kulturni kapital. 
7. Prekarijat ili ugroženi proletarijat - najsiromašnija skupina, ima niski društveni i kulturni kapital.