Sasvim je jasno da ključni igrač Savjet bezbjednosti

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin ocjenio je da se problem Kosova mora rješavati kroz strukture Ujedinjenih nacija (UN) i uz poštovanje "prirodnih i temeljnih interesa" Srba na Kosovu.

"Format pregovora Beograda i Prištine usaglasila je prethodna Vlada Srbije i ulogu posrednika imala je EU, s čim smo se mi (Rusija) složili. Potom je EU odlučila da, u svojstvu posmatrača, (pregovorima) priključi američkog predstavnika (Philipa Rekeera), a nas (Rusiju) niko nije zvao, pa se Srbija našla u veoma nezgodnoj i nepovoljnoj situaciji", rekao je Čepurin za Televiziju Most iz Zvečana.
 
Ruski ambasador je ocjenio da je Srbija "u nezgodnoj i nepovoljnoj situaciji" i u pogledu "formata pregovora" i sastava učesnika, kao i da rezultati takvog formata pregovora mogu biti loši.
 
"Sasvim je jasno da je ključni igrač Savjet bezbjednosti UN dok je Rezolucija 1244 jedna od najznačajnijih stvari, koja nije izgubila svoju snagu, ma ko to tvrdio. Tu je odluka Savjeta bezbjednosti da samoproglašena država Kosovo nije još članica UN, da još nije priznata, i da odluka o tome zavisi od stalnih članica Savjeta bezbjednosti", rekao je Čepurin.
 
Ruski diplomata nije želeo da odgovara na pitanja o eventualnom priključivanju Rusije pregovorima u Briselu.
 
"To pitanje treba pažljivo razmotriti i tek potom se može odgovoriti da li bismo (Rusija) prihvatili ili ne. Jasno je da je trebalo i da treba ovaj problem riješavati u okviru UN i Savjeta bezbjednosti. Bilo koji drugi pokušaji da se ode van toga, neće dati rezultate", rekao je Čepurin.
 
On je ponovio da će Rusija, kao i do sada, podržavati svaku inicijativu sa kojom je saglasan državni vrh Srbije.
 
"Mi u pregovorima ne učestvujemo, ali ako od nas zatraže da nešto podržimo, mi ćemo to podržati. To je veoma bitno i tako ćemo raditi i dalje", rekao je ambasador.