Alijansa za budućnost Kosova (AAK) i Alijansa novo Kosovo (AKR) očekuje se da će biti dio vlade Kosova. Viši čelnici PDK-a, održavaju sastanke s čelnicima obiju stranaka, kako bi pronašli najprikladnije načine da zajedno vode četvorogodišnji mandat u vladi Kosova.


Izvor unutar PDK, izjavio je za Telegrafi pod uslovom da ostane anoniman, da je predsjednik PDK, imao sastanak s Dautom Haradinajem, u nastojanju da postignu koalicioni sporazum. Također, prema izvorima, sastanci se odvijaju i sa AKR.

"... A šanse su da koalicija bude učinjena sa AAK i AKR", rekao je dužnosnik PDK.

Ali, problem koji je nastao, ko će biti predsjednik, Behgjet Pacolli ili Blerim Shala. Behgjet Pacolli, kako kaže visoki dužnosnik PDK, dobio bi zagarantovano mjesto predsjednika ako AAK, ne bude predstavila želju za ovo mjesto.

Dužnosnici AAK čine konsultacije sa PDK, i prema izvoru, nastoje da predsjednik bude Blerim Shala. Ali, ne želi svako unutar partije da Shala bude predsjednik, jer ista osoba treba da podnese ostavku na mjesto zamjenika AAK-a, i kako kažu to će biti veliki udarac za AAK, bez svog predsjednika na slobodi.

Pregovori koji su u toku zasigurno će pojasniti ko sa kim napraviti novu vladu.

 / Telegraph /