Thaçi i Dačić o institucijama

U okviru pete runda dijaloga u Briselu se sastali premijer Kosova Hashim Thaçi premijer Srbije Ivica Dačić uz posredstvo Catherine Ashton. Glavne teme su paralelne institucije na sjeveru Kosova i status oficira za vezu u Prištini i Beogradu. Sutra nastavak razgovora.

Sastanak premijera Thaçija i Dačića i uz posredstvo visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Catherine Ashton završen je oko 17.30. Razgovori će biti nastavljeni sutra u toku popodneva. 
Poslije sastanka nije bilo izjava, a Ashton je prije radnog ručka, kao i u prethodnim rundama političkog dijaloga, imala odvojene susrete sa Thaçijem sa Dačićem.
Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič je, nakon početka razgovora u kabinetu Ashton, novinarima rekla da je zbog izvještaja Evropske komisije, koji se očekuje u aprilu, sada neophodno ostvariti napredak.
"Zbog toga smo ovaj put odvojili više vremena", objasnila je Kocijančič. Ona je rekla da je sjever Kosova među ključnim temama današnjeg dijaloga, ali nije želela da se upušta u detalje dnevnog reda sastanka koji je u toku.
Premijer Thaçi se u Briselu sastao i sa predsjednikom Evropske komisije José Manuelom Barosom i predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyem.