Spoznaja realnosti

Izvestiteljka EP za Kosovo Ulrike Lunacek izjavila je, povodom usvajanja njenog izvještaja o Kosovu u EP, da i preostalih pet članica EU treba da prizna Kosovo.

"Jedan dan nakon historijskog sastanka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i kosovske predsjednice Atifete Jahjage, u Briselu je AFET jasnom većinom glasao za moj izvještaj o Kosovu i time još jednom uputio snažan signal ohrabrenja Prištini", navela je ona u saopštenju.
Prema njenim riječima, izvještaj jasno stavlja do znanja da je "budućnost nezavisnog Kosova u integraciji u EU". 
"Pet godina poslije proglašenja nezavisnosti moj izvještaj zahtjeva da preostalih pet članica EU konačno spoznaju realnost i priznaju Kosovo. Pozitivan uticaj EU na Kosovu stalno slabi zbog nejedinstva u politici priznanja. Takođe se tako i spijrečava puno učešće u Europolu i Interpolu i miniraju zajednički napori u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", smatra Lunacekova. 
Brza primena dijaloga o dostizanju vizne liberalizacije za građane Kosova, teritorijalni integritet i nastavak dijaloga Beograda i Prištine su dalji centralni zahjtevi izvještaja, ukazala je ona. 
Inače, izvještaj poziva Beograd da okonča svoju podršku i finansiranje paralelnih struktura na sjeveru Kosova, kao i da koristi svoj uticaj na srpsku manjinu sjeverno od Ibra zarad uklanjanja blokada i omogućavanju prave slobode kretanja za sve stanovnike Kosova i trgovinu. 
"Za integraciju srpske manjine na sjeveru Kosova moj izvještaj zahtjeva podršku, kako od strane EU, tako i vlade Kosova. Samo na taj način mogu srpski građani Kosova na sjeveru, kao što je to uspjelo i u opštinama južno od Ibra, da se pridobiju za novu državu", uvjerena je Lunačekova. 
Austrijska političarka je kritikovala kosovske institucije povodom slabe primjene prave izborne reforme, kao i u vezi sa potrebnim pojačanim naporima u oblasti vladavine prava, slobode medija, u zaštiti etničkih i seksualnih manjina, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i u brzoj primjeni zakona o zaštiti svjedoka. 
Zemlje članice EU se u tom kontekstu pozivaju da na Kosovo upute više sudija i državnih tužilaca za potrebe Eulexa. 
Lunacekova je ocjenila da je usvajanje njenog izvještaja za Kosovo, kao i ukupan proces stabilizacije na zapadnom Balkanu, bilo od velikog značaja, i da treba sa isto takvim uspješnim ishodom biti usvojen u plenumu EP u martu. 
Za usvajanje izvještaja Lunačekove o Kosovu glasala su 42 člana AFET, 9 ih je bilo protiv i 12 uzdržano.