U izbjegličkom kampu smještenom u blizini aerodroma u Torinu u Italiji, već danima se vode teški obračuni između srbijanskih i bosanskih Roma, a italijanska štampa posebno naglašava da je to sukob između pravoslavaca i muslimana.

Sukobi su uzeli takvog maha da su Srbijanci podigli žičanu ogradu kako bi bili odvojeni od Bosanaca i zvanično su zatražili da se njihova djeca više ne voze u školu autobusom u kome ima Bosanaca, piše "San". Prema pisanju italijanskih listova, srbijanski Romi su kazali da "muslimani iz kampa dobro zarađuju, kupuju automobile za 30.000 eura, a djeca im se nikada ne kupaju".

Ovaj balkanski rat na italijanski način počeo je baš od djece i njihovog odlaska u školu. Jedan dan djeca su se međusobno potukla u autobusu iako i ne znaju ko su "dahikani" (pravoslavci) i "korakani" (muslimani), a rođena su poslije rata u BiH. Njihovi roditelji sada pričaju da je upravo rat u BiH razlog za njihovu svađu.

U sve se odmah umiješala gradska vlast Torina, ali i italijanska Vlada koja je na lice mjesta poslala Karlu Oselu, predsjednicu Udruženja italijanskih Roma, da smiri strasti. Njena intervencija nije uspjela i rat je nastavljen. Ništa nije riješio ni Agostino Gilja, specijalni izaslanik premijera Silvija Berluskonija. Rat i dalje bjesni i strahuje se da će biti i mrtvih glava.

24sata.info