Rezultati saradnje KFOR-a, EULEX-a i Policije Kosova izgleda da već postaju vidljivi, ocenjuju zvaničnici.

Pripadnici Izvršnog odeljenja policije EULEX-a u sredu su uhapsili jedno lice u severnom delu Mitrovice osumnjičeno za pretnju javnom zvaničniku, za neovlašćeno posedovanje oružja i za ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti.

Policija EULEX-a je u ponedeljak uhapsila još jedno lice na severu Kosova pod optužbom u vezi sa ubistvom u pokušaju, neovlašćenim posedovanjem oružja i uzrokovanjem opšte opasnosti.

Inače, komandant Kfora general major Erhard Bühler u utorak je u Mitrovici izjavio da su brojni incidenti koji su se desili na severu u poslednje vreme, nastali zbog nedostatka reda i zakona. Prema tome, KFOR, EULEX i kosovska policija doneli su odluku o pojačanju mera bezbednosti na severu Kosova, uvođenjem dodatnih patrola i punktova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bajram Rexhepi, izjavio je za RSE da ova hapšenja daju nadu da i na severu počinje uspostavljanje reda i zakona, te da se vide prvi pozitivni rezultati akcije koju sprovodi kosovska policija u saradnji sa KFOR-om i EULEX-om.

“Ja se nadam da će ovog puta kosovska policija, EULEX, i KFOR, a nakon poslednjih akcija na severu Kosova u cilju sprovođenja reda i zakona, imati uspeha i da će se posvetiti ovom poslu. Među njima postoji zajednički plan u kojem se mi ne mešamo. Mislim da i građani severa svakim danom postaju sve više svesni činjenice da trebaju usko da sarađuju sa kosovskom policijom EULEX-om i KFOR-om. kako bi se stvorio siguran ambijent za sve građane, i kako bi se uspostavio red i zakon. Građani trebaju da prihvate kosovsku realnost, da učestvuju u demokratske institucije i da postanu deo raznih socio-ekonomskih projekata, a ne deluju onako kako im imponuju ilegalne bezbednosne grupe na severu”, kazao je Rexhepi.

Sa druge strane Ramadan Qehaja, kosovski ekspert za sigurnost, izjavio je za naš program da plan koji sada sprovodi policija, KFOR I EULEX, trebao je da se uradi još mnogo ranije, a ne da se sačeka trenutak kada se mnoge radnje već završe.

“Sada se pokušava da se poduzmu mere koje dolaze sa velikim zakašnjenjem. Mislim da je pozitivno to što postoji saradnja između policije, KFOR-a i EULEX-a, ali ono što zapravo pada u oči javnosti je to što se na pompezan način najavljuju akcije, a to onda utiče na begstvo tih lica. Teško je da se oni sada uhvate, zato što ne postoji dobra saradnja sa zvaničnim Beogradom”, kaže Qehaja.

On dodaje da bi se postigao uspeh u obezbeđivanju mira na severu, mora da se deluje pre nego što se dese incidente. Qehaja ocenjuje da je međunarodna zajednica u tom delu Kosova uvek kasnila, te da je uglavnom delovala nakon što bi se incidente desili.

A za Marka Jakšića, jednog od lidera Srba na severu, pojačanje mera bezbednosti na severu Kosova zapravo predstavlja pritisak na srpsku zajednicu u ovom delu zemlje.

“Izgleda da je malo što je više od 200,000 Srba napustilo ove prostore pa se sada vrši dodatni pritisak. Izgleda da Srbi sami svojim opstankom i prisustvom smetaju, tako da je od prilike šelja da se i ovaj deo Srba što više proredi sa ovog prostora”, kaže Jakšić.

RSE