Pokret "Samoopredjeljenje" u Prizrenu podnio je juče krivičnu prijavu Opštinskom Tužilaštvu u Prizrenu protiv Nexhata Çoçaja, direktora obrazovanja u Opštini Prizren i Bekima Thaçija, nastavnika. Tužba se odnosi na zloupotrebu novca poreskih obveznika, kako prenosi Telegraphi.

"Pokret 'Samoopredjeljenje' smatra da su Nexhat Çoçaj i Bekim Thaçi nanijeli štetu građanima Prizrena i da su stoga počinili više krivičnih djela", navodi se u saopštenju Pokreta "Samoopredjeljenje".

Prema Pokretu, gore navedeni su počinili sljedeća krivična djela: "Zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja", "Pronevjera tokom vršenja dužnosti", "Prijevara na poslu" i "Neovlašćeno korišćenje imovine".

Ove zloupotrebe su se desile tokom organizacije "Nedjelja Remzi Ademaj", manifestacije koja se održala u čast heroja tokom 2011. godine, odnosno sve se desilo 09.03.2011. godine. Direktorijat obrazovanja i nauke, kao dio opštinske administracije u Prizrenu, na čelu sa direktorom Nexhatom Çoçajem je predočio prijedlog kojim su tražili od gradonačelnika Prizrena da omogući raspisivanje tendera za organizaciju i svečano obilježavanje "Nedjelja Remzi Ademaj - Stazama slobode".

Nadalje, Pokret "Samoopredjeljenje" dodaje da su na sjednici održanoj 15.03.2011. godine gradonačelnik zajedno sa direktorom opštinskih direktorijata pregledali i odobrili gore navedeni prijedlog.

"Dana 29.04.2011. godine, Opštinska administracija Prizrena prebacila je na ProCredit Banku, odnosno na žiro-račun Bekima Thaçija 12 hiljada eura za organizaciju i obilježavanje gore navedene manifestacije. Isti, Bekim Thaçi dana 06.05.2011. godine skida sa sa svog žiro-računa 3 hiljade eura, za koje se nezna odredište i trošenje ovih sredstava", stoji u saopštenju.

Također, istog datuma, Pokret "Samoopredjeljenje" navodi da je Bekim Thaçi transferisao, u formi zajma, javni novac Nexhatu Çoçaju na njegov žiro-račun u Pro-Credit banci, u iznosu od 9 hiljada eura.

Uzimajući u obzir ovo, a oslanjajući se na dokazima Pokret "Samoopredjeljenje", na osnovu člana 220, paragraf 1 Krivičnog zakona Republike Kosova je predložilo Opštinskom Javnom Tužiocu da pokrene istrage protiv Bekima Thaçija i Nexhata Çoçaja, jer postoji sumnja da su počinili krivična djela. 

/Telegraphi, TVOpinioni/