U pojedinim kosovskim opštinama, posle lokalnih izbora, neće biti lako uspostaviti opštinsku vlast. Opšta je ocena da su opštinski izbori na Kosovu bili uspešni i da su ispunili većinu međunarodnih standarda.

Međutim, u tri opštine na severu Kosova - Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, na izbor je izašao mali broj birača.

Iako su Alijansa za budućnost Kosova i Demorkatska partija Kosova osvojile glasove u dve, odnosno u jednoj opštini uspostavljanje opštinske vlasti u tim opštinama je teško ostvariti.

Politički analitičari predlažu institucijama Kosova da tamo uspostave privremene mehanizme vlasti, Ilir Deda, direktor Instituta KIPRED kaže da su ilegalne strukture na severu Kosova pretnjama onemogućile učešće Srba na izborima, tako da je rešenje formiranje privremenih opštinskiih vlasti.

"Vlada Kosova treba da formira privremene odbore lokalne vladavine na severu Kosova kako bi mogla da pruža usluge građanima severa zemlje i da tako i simbolički predstavi prisustvo institucija severno od reke Ibar, imajući u vidu da proces pred Međunarodnim sudom pravde počinje 1. decembra", kaže Deda.

Istovremeno institucije Kosova zahtevaju bolju koordinaciju sa međunarodnim faktorima u koracima koji će se preduzeti na severu zemlje.

Predsednik Fatmir Sejdiu odbija mogućnost da na severu legitimitet institucija Kosova dobiju nelegitimni organi koji ne sarađuju sa Prištinom i funkcionišu u okviru paralelnog sistema vlasti države Srbije.

Fatmir Sejdiu na glasanju 15. novembra
"Odlučiće se prema zakonu. Mi ćemo se konsultovati pošto tamo imamo direktnu podršku ICO i Eulex-a i nakon tih konsultacija odlučićemo prema zakonu", kaže predsednik Sejdiu.

NE VAŽI STARA PRAKSA

U Međunarodnoj civilnoj kancelariji kažu da čekaju da se potvrde rezultati izbora da bi se nakon toga odlučilo o merama koje treba preduzeti na severu zemlje.

Portparol MCK Endi Mekgafi kaže da u svakom konkretnom slučaju treba imati u vidu teritorijalni integritet Kosova.

"Tri opštine na severu i buduća opština severna Mitrovica su deo teritorije Kosova i za ICO očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova je veoma značajno", rekao je Mekgafi.

Po njemu to će pitanje biti deo razgovora i diskusija tokom narednih nedelja, ali se za sada ne može prejudicirati neka odluka.

Na izborima od 15 novembra se glasalo i u tri novoformirane opštine sa srpskom većinom - u Gračanici, Ranilugu i Klokotu i opšta je ocena da je odziv Srba na njima bio zadovoljavajući. Za šest meseci nakon opštinskih izbora predviđeno je održavanje opštinskih izbora i u dve nove opštine koje treba da se formiraju – u opštini severna Mitrovica i u Partešu.

Deda sugeriše institucijama Kosova da u tri opštine na severu Kosova instalira svoju vlast, jer će to, prema njemu uticati i na izbore za opštinu severna Mitrovica, gde je uticaj paralelnih struktura države Srbije veoma jak.

“Izbori u severnoj Mitrovici i Partešu treba da se održe do maja sledeće godine. Međutim ako ne bude konkretnih koraka institucija Prištine u pravcu obezbeđivanja njenog prisustva na severu, onda i ovi izbori mogu da podbace, što ne bi bilo dobar signal imajući u vidu pozitivna kretanja koja su sve vreme prisutna na jugu reke Ibar", kaže Deda.

Do pre ovih izbora bila je praksa da u opštinama u kojima izbori zbog malo odaziva nisu uspevali predsednike opština imenjuje šef UNMIK-a. Međutim, nakon stupanja na snagu novog ustava i dolaska međunarodnog civilnog predstavnika ostaje da se vidi kakvo će biti rešenje ovog problema, imajući u vidu da odluke treba da su saglasne sa ustavom Kosova, koji Srbi ne priznaju.

Izvor: RSE