Priština je pozdravila usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN. Kosovski zvaničnici smatraju da se ovim korakom otvaraju putevi ka tehničkom dijalogu.

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi izjavio je da su usvajanjem rezolucije legitimisalo mišljenje Međunarodnog suda pravde u prilog nezavisnosti Kosova.

Kuçi je ocjenio da rezolucija sada otvara put tehničkom dijalogu između Prištine i Beograda.

“Mislim da rezolucija sadrži punu spremnost poštovanja mišljenja Međunarodnog suda pravde, što znači da je formirana puna osnova za pozitivan pristup i za druge razgovore, što podrazumijeva razgovore između dvije suverene države i razgovore državnog karaktera”, izjavio je Hajredin Kuçi.

Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi pozdravio je usvajanje nove rezolucije UN o Kosovu kao korak u pravcu daljeg međunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova.

“To su nepolitička pitanja, pitanja od zajedničkog interesa za bezbjednost i stabilnost, za kvalitet života građana i zajednička zalaganja u pravcu integracije u EU”, rekao je Krasniqi.

“Smatram da je rezolucija na jedan ili drugi način ograničila teme o kojim treba da se pregovara”, naveo je on.

Poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan, tokom današnje posjete Prištini, rekao je da se neće nametati pitanja o kojima se očekuje da pregovaraju dvije strane.

“Ne mogu vam dati listu pitanja koja treba da se diskutuju između Beograda i Prištine. O tome strane mora da se dogovore “, izjavio je Kukan.

“Mislim da nije pravedno da im mi kažemo o čemu treba da diskutuju. Mislim da je najbolje da razgovori započnu lakšim pitanjima”, smatra on.

Kosovski analitičar Nexhmedin Spahiu ocjenio je da Beograd pristajanjem na kompromisnu varijantu rezolucije pristao da drži sasvim drugačiju poziciju oko Kosova prema Vašingtonu i Briselu, za razliku od one 20 godina unazad.

Identični tonovi u vezi sa jučerašnjim zasedanjem provejavaju i u medijima.

Dnevni list Exress ocenjuje da je Srbija u Ujedinjenim nacijama pretrpela dvostruki poraz - prvo je morala da prihvati predlog rezolucije iz Brisela, a onda su, po prvi put u istoriji Kosova, njeni predstavnici sedjeli u glavnoj sali Generalne skupštine.