Statut Zajednice

Višesatni odvojeni razgovori premijera Kosova Albina Kurtia i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s evropskim predstavnicima u Briselu završeni su u četvrtak uveče bez dogovora, pošto su se ranije tokom dana sastali s liderima Njemačke, Francuske i Italije.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je da dogovor nije bio moguć jer su "preduslovi jedne strane bili neprihvatljivi za drugu".

Vlada Kosova je saopštila da je Kurti spreman da potpiše Osnovni sporazum za normalizaciju odnosa sa Srbijom postignut u februaru, ali da je druga strana nije. S druge strane, Vučić je rekao na sastancima nije bilo pitanja o potpisivanja nečeg novog i da Srbija želi da se primene svi ranije potpisani sporazume s Kosovom.

Borrell je potvrdio da je predmet razgovora u Briselu bio novi prijedlog o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

"Strane nisu bile spremne da se oko toga dogovore bez preduslova, koji su neprihvatljivi za drugu stranu. Na kraju zahtlevamo od strana da se iskreno angažuju u procesu normalizacije", rekao je Borrell.

On je dodao da se to "može uraditi samo u okviru dijaloga jer je to jedini način da napreduju na evropskom putu".

"Nastavićemo da insistiramo i radimo kako bismo postigli dogovor. Ali danas, nažalost, nije bilo moguće bez, kako su rekli, preduslova svake strane koji su za drugu stranu bili neprihvatljivi", izjavio je Borrell kasno uveče.