Težak udarac za normalizaciju

Nedavna dešavanja na sjeveru Kosova, u selu Banjska, evropska zajednica tumači kao težak udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, sada postoji pritisak na obje strane, a ono što se od Srbije očekuje je da ustanovi istinu u vezi sa tim događajima, da izvede odgovorne i nastavi dalje, rekao je u emisiji "Euronews Centar" ambasador Francuske u Srbiji Pierre Cochard.

Cochard je dodao da samo konačan epilog tog incidenta može da utiče na uspostavljanje normalizacije na sjeveru Kosova, a to je, smatra, ključno i za dalji tok dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Kako kaže, privođenje Milana Radoičića prvi je korak u tom pravcu, ali naglašava da je važno da se sve pojedinosti oko incidetna objasne, kako u budućnosti ne bi došlo do sličnih. 

Cochard kaže i da pitanje sankcija Srbiji zbog nedavnih dešavanja nije u fokusu evropskih zvaničnika, već isključivo dolazak do ključnih i zvaničnih činjenica o onome što se desilo u noći između 23. i 24. septembra na sjeveru Kosova.

"Vodili su se razgovori u Briselu i ono što mogu da kažem je da je cilj i zahtjev svih zemalja da se rasvjetle dešavanja u Banjskoj i to je ono što će odrediti dalju rekaciju u EU. Ako se rasvjetle ti događaji, ako odgvorni budu izvedeni pred pravdu, onda će se ići ka procesu normalizacije", rekao je on.

Dodao je da je i sam predsjednik Fracnuske Emmanuel Macron na nedavnom trećem samitu Evropske političke zajednice u Granadi, u Španiji, rekao da je težnja Evrope da se radi na uspostavljanju normalizacije odnosa na Kosovu, prije svega, kaže, zbog ljudi na terenu.

"Taj sastanak Evropske političke zajednice je jako važan jer sve evropske zemlje, koje dijele istu viziju o tome kako treba da izgleda naš kontinent, su se našle za stolom. Bilo je i pitanja oko Kosova. Predsjednik Vučić je razgovarao sa predsjednkom Macronom i drugim rukovodiocima i mislim da je taj sastanak bio jako koristan kao bi prenijeli naše poruke a to je da se objasne i rasvjetle događaji u Banjskoj i da se nastavi sa dijalogom. To je prioritet i poruka predsjednika Macrona. Dakle, nastaviti dijalog da bi pronašli put ka normalizaciji između Beograda i Prištine", rekao je Cochard.

Upitan da li zna detalje susreta Vučiča i Macrona, rekao je da ne zna, ali da je pitanje dešavanja u Bansjkoj svakako bilo u fokusu razgovora.

"Macron je podvukao potrebu da se potpuno rasvjetle događaji u Banjskoj. Rekao je da je potrebno da se krivično procesuiraju osobe koje su priznale krivicu za taj težak i neprihvatljiv incident. To je uslov da idemo napred i da nastavimo bilateralni dijalog. Postoji jasna volja Francuske, Njemačke i Italije i evropskih tijela da se brzo nastavi dijalog kako ne bi ponovo bili u napetoj situaciji kakva je postojala u Banjskoj, ali i mesecima koji su joj prethodili. Stalno su bile neke tenzije proteklih mjeseci", rekao je.

Komentarišući navode da bi u Beograd ponovo mogla da dođe međunarodna petorka, Cochard kaže da postoji namjera sa strane Francuske, Njemačke i Italije da se brzo vrate u region.

"Potrebno je sprovesti određene obaveze koje su preuzete od stane Kosova i Srbije, počevši od ozbiljnih razgovora na temu osnivanja ZSO. Naravno, to se tiče i brze organizacije izbora u sjevernim opštinama, punim učešćem Srba na izborima, kako bi izašli iz ćorsokaka u kome smo danas. Potrebno je da se strane dogovore o narednim fazama koje se moraju realizovati kako bi se implementirale obaveze i sporazumi koji se odnose na francusko-njemački sporazum i onaj iz Ohrida", rekao je Cochard.

Uvjeren je da u budućnosti može da bude pomaka u daljem dijalogu jer, kako objašnajva, sada postoji jače političko angažovanje.

"Upravo vidimo do čega dovodi nesprovođenje obaveza koje su preduzete u Ohridu - do tenzija, sukoba, incidenata. Političko angažovanje je sada prilično jako i volja da se dođe do rezultata je nikada jača. Zbog toga kada bude potvrđen dolazak te misije, sve države članice EU su ubeđene da više nema mesta čekanju", smatra Cochard.

Navodi da pritisak sada postoj i na jednu i drugu stranu i da zbog toga vjeruje da su spremne da na određen način sarađuju. 

"Bilo bi izuzetno rizično za neku od strana da se predstavlja kao neko ko diže prepreke sve vrijeme. To je rizično za evropsku budućnost, za odnose sa EU. Mi smo u odlučujućem trenutku i to je potrebno iskoristiti da bi išli napred. Svako odbijanje da se angažujemo u toj normalizaciji nije jedan od uslova za ulazak u EU. Normalizacija je jedino što je važno za ljude na terenu. Mislim da ćemo imati pritisak koji će biti pojačan na obje strane da bi došli do normalizacije u nekom skorijem vremenu", smatra Cochard.

Kako dodaje, ono što je prihvaćeno u Ohridu ostaje nepromenjeno.

"Sa jedne strane je stvaranje ZSO, a sa druge da se Srbija neće protiviti određenom broju akcija Kosova ka međunarodnom članstvu u određenim organizacijama. Za sada ono što je u sporazumu je da se Srbija neće protiviti ulasku Kosva u određen broj međunarodnih organizacija bez nekih dodatnih detalja", rekao je, između ostalog, Cochard.