Beograd

Nakon Prištine, specijalni predstavnici EU i SAD došli su u Beograd na razgovore sa predsjednikom Srbije.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar ocijenili su poslije susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da je taj sastanak bio težak, ali da je predstavljao odgovornu diskusiju.

Miroslav Lajčak je na Twitteru poslije susreta objavio da je sastanak sa Vučićem predstavljao tešku, ali i odgovornu diskusiju.

“Prenio sam poruke i istakao da svi sporazumi postignuti u okviru dijaloga moraju da budu sprovedeni, uključujući i Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. Nastavit ćemo razgovore kasnije večeras”, poručio je Lajčak.

Escobar, koji je zajedno sa Lajčakom napustio zgradu Generalnog sekretarijata predsjednika Republike Srbije, rekao je da su imali “težak i dugačak sastanak sa predsjednikom Vučićem”.

“Cijenimo posvećenost predsjednika miru i stabilnosti. Nastavljamo dalje”, saopštio je Escobar, a prenijela američka ambasada na Twitteru.

‘Vitalni interesi’

Vučić je poslije sastanka poručio da “neće odustati od vitalnih nacionalnih i državnih interesa, prije svega interesa i sigurnosti Srba na Kosovu i Metohiji”.

Najavio je da će razgovore sa Escobarom i Lajčakom, kojima su prisustvovali i ambasadori SAD-a i EU u Srbiji, Christopher Hill i Emanuele Giaufret, nastaviti večeras.

“Imali smo ne lake razgovore sa Miroslavom Lajčakom i Gabrielom Escobarom. Nastavljamo večeras razgovore posle 22 sata po pitanju KiM“, preneo je Vučić u video poruci na svom Instagram profilu

“Nijednog sekunda, budite uvereni, baš onako kako sam vam obećao, nećemo odstupiti ni od naših vitalnih nacionalnih i državnih interesa, pre svega od interesa našeg naroda, vaše sigurnosti. Nema odustajanja nema predaje”, naveo je.

Posjeta Prištini

Lajčak i Escobar su u Beograd došli iz Prištine, gdje su razgovarali sa kosovskim zvaničnicima, u nastojanjima da se dođe do dogovora između Srbije i Kosova, u susret 1. septembru, za kada je Priština odložila odluku o preregistraciji tablicama i ličnim kartama.

Prvi je u Prištinu u utorak stigao Escobar, koji je razgovarao sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani, kao i sa liderima opozicionih stranaka.

U srijedu je u Prištinu stigao i Miroslav Lajčak, koji je razgovarao sa Osmani, ali i sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima Srba na Kosovu.

Posjeta Lajčaka i Escobara dolazi nakon neuspjele runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem nivou, u Briselu prošle sedmice.

Cilj njihove posjete je da se spriječe nove tenzije, prije svega na sjeveru Kosova.