Udvostručiti pažnju

Grupa za albanska pitanja u američkom Kongresu pozvala je juče predsjednika Joea Bajdena i američkog državnog sekretara Antonya Blinkena da udvostruče pažnju SAD u rješavanju tenzija između Kosova i Srbije i pozvala administraciju da poveća svoju posvećenost postizanju konačnog rješenja, prenosi Lajmi.

Zahtjev, upućen u pismu predsjedniku Bidenu i Blinkenu, rezultat je onoga što zakonodavci nazivaju nedavnom eskalacijom između Kosova i Srbije.

"Prošle sedmice nastala je zabrinjavajuća situacija kao rezultat vojne mobilizacije na granici, ugrožavajući stabilnost u regionu Balkana. S obzirom na neproporcionalnu snagu oružanih snaga Srbije, pozivamo vas da obnovite privrženost Sjedinjenih Američkih Država da naš saveznik Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država", navodi se u pismu.

Dodaju da su tenzije eskalirale kada su srpski borbeni avioni letjeli blizu Kosova. 

Pozivajući se na zahtjev za reciprocitet registarskih tablica, ova grupa, kojom su predsjedavali članovi Kongresa Ritchie Torres i Jim Hines, kaže da je Kosovo preduzelo mjeru deset godina nakon što je Srbija preduzela tu akciju.

Takođe navode da je Srbija mobilisala policijske i vojne snage "duž granice sa Kosovom" i da je "većinu, ako ne i svu opremu koju je koristila, obezbjedila Rusija, najbliži saveznik Srbije". Notirali su i da je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko posjetio ovo područje zajedno sa srpskim ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

Oni konstatuju da je postignut privremeni sporazum u Briselu, ali i podvlače da je Srbija u više navrata nastojala da podrije legitimitet i suverenitet Kosova i pozivaju SAD "da nastave da stoje uz svog saveznika Kosovo".

"Pozivamo vas da osudite nedavnu eskalaciju tenzija i mobilizaciju srpske vojske i da ohrabrite vašu administraciju da se pridruži našim partnerima EU i NATO u podršci dijalogu između Kosova i Srbije radi pronalaska mirnog i konačnog rješenja“, zaključeno je u pismu koje su potpisali i članovi ove grupe Elissa Slotkin, Joe Courtney, Mondair Jones, Carolyn B. Maloney i James P. McGovern.