Dogovor neminovan

Predstavnici Beograda i Prištine počinju dvodnevni dijalog na tehničkom nivou u Briselu uz posredovanje specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

Sastanci se očekuju počev od 9.30, najprije su bilateralni sastanci delegacija Prištine i EU, a zatim Beograda i EU. Trojni sastanak je predviđen za sutra.

Očekuje se da Beograd insistira na primjeni do sada postignutih sporazuma, a prije svega se to odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Osim toga, na stolu su teme nestalih, energetike, slobode kretanja. Međutim, o temama nije bilo dogovora na ranijim sastancima ni na tehničkom, ni na političkom nivou, prenosi RTS.

Miroslav Lajčak je konstatovao ranije da nije došlo ni do kakvog dogovora, i da je dogovoreno samo da se dijalog nastavi. Teško da Evropljani mogu da dozvole da se Beograd i Priština još jednom sastanu i da se konstatuje da se ništa nisu dogovorili i da su razlike velike, između ostalog tome služi i ovaj dvodnevni sastanak na ekspertskom nivou.

Rečeno je da će se na najvišem političkom nivou dvije strane sastati u septembru, ali tačne potvrde da će se to dogoditi i kada još uvijek nema.

Ovo je prvi susret od jula, kada je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Albina Kurtina i kada je dogovoreno jedino to da će se nastaviti dijalog na tehničkom nivou.