Anketa

Istraživački institut za evropska i razvojna pitanja predstavio je istraživanje prema kojem 70 odsto građana Kosova podržava nastavak dijaloga sa Srbijom, prenosi Ekonomija Online.

Profesor sa Oxforda Anthony Heath predstavio je rezultate istraživanja, rekavši da se Albanci i Srbi zalažu za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije, a ne za nastavak “statusa quo”.
"Obje zajednice su potpuno ili u određenoj mjeri saglasne da se započne dijalog između Kosova i Srbije. Većina stanovništva je rekla da treba uložiti sve moguće napore za konačni dogovor", naveo je on.
Heath je rekao da u pogledu priznanja od strane Srbije postoje neslaganja između dvije zajednice. Albanci se ne slažu sa  proširenim nadležnostima za opštine na sjeveru, dok se Srbi ne slažu sa priznanjem Kosova.
"U pogledu priznanja od strane Srbije, mi nalazimo da postoji neslaganje između dvije zajednice - 84 odsto Srba se ne slaže sa priznavanjem Kosova", rekao je Heath.
Takođe je rečeno da su se Srbi složili da bi trebalo doći do korekcije granica, dok Albanci to ne podržavaju.
Anketa je takođe zaključila da se 64 odsto Albanaca protivi korekciji granice sa Srbijom u zamjenu za priznavanje i otvaranje puta ka članstvu u UN, dok 30 odsto podržava ovu ideju.
"Postoji podrška vladi da postigne konačni dogovor, ali postoji veliko neslaganje oko korekcije granica, posebno postoji razlika između zajednica", rekao je on.
Prema istom istraživanju, samo 37 odsto građana Kosova podržalo je ujedinjenje Kosova sa Albanijom ako Srbija prizna nezavisnost Kosova.
Prema istraživanju 54 odsto anketiranih na Kosovu reklo je da “definitivno ne bi trebalo” ili “verovatno ne bi trebalo” da Kosovo traži ujedinjenje sa Albanijom ako bi ga Srbija priznala.