Nepoštovanje žrtvama i genocidu

Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila na sjednici u srijedu deklaraciju kojom je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen nepoželjnom osobom u tom kantonu, sličnu odluku donio je i odlazeći ministar vanjskih poslova Kosova, Behgjet Pacolli.

"Danas sam odlučio da proglasim Petera Handkea nepoželjnom osobom na Kosovu zbog njegove podrške Miloševiću i njegovim genocidnim politikama na Kosovu i u BiH i njegovom poricanju genocida kojeg je počinila Srbija. On i Nobel Prize su pokazali nepoštovanje žrtvama i genocidu", napisao je Pacolli na Twitteru.
Peter Handke, austrijski pisac koji je podržavao Slobodana Miloševića dobio je 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu.
Dodjelu nagrade Handkeu ranije su bojkotovale Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Turska.
Još od najave Nobelovih nagrada, brojne organizacije, pojedinci u BiH kao i na Kosovu izražavali su svoje negodovanje zbog dodjeljivanja nagrade piscu koji je branio politiku Slobodana Miloševića.
Na sam dan dodjele nagrade, u glavnom gradu Švedske održana su dva protesta, a brojni ratni reporteri koji su izvještavali iz ratova u Bosni i Hercegovini i na Kosovu su se oglasili na Twitteru, sa tekstovima koje su pisali ratnih devedesetih.