Pariski samit

Dve evropske zemlje, Francuska i Nemačka, kao i Sjedinjene Države, bave se odnosima Kosova i Srbije. U ovoj situaciji, francuski predsednik je organizovao sastanak prošle nedelje između Hashima Thaçija i Aleksandra Vučića. Specijalni izaslanik Donalda Trumpa, Richard Grenell, međutim, nije obavešten o pariskom samitu organizovanom 12. novembra, prenosi Gazeta Express.

Dick Custin, deo osoblja kabineta specijalnog izaslanika predsednika SAD za mirovne pregovore između Srbije i Kosova, ambasadora Richarda Grenella, potvrdio je za Gazetu Express da Francuzi nisu kontaktirali Amerikance povodom Thaçijevog poslednjeg sastanka sa Vučićem.
Macron nije kontaktirao Grenella ni povodom planova oko mogućeg sastanaka između Kosova i Srbije u januaru 2020. godine, inicijative koju je najavio Aleksandar Vučić nakon sastanka sa šefom francuske države u Parizu.
Vučić je rekao i da su se sa Macronom dogovorili da u decembru, nakon formiranja Vlade Kosova, obave telefonski razgovor kako bi razmotrili Makronov plan za sastanak u januaru sledeće godine. Takođe je naglasio da Francuska želi da igra ključnu ulogu u dijalogu između Kosova i Srbije.
"Ambasador nije bio u kontaktu sa predsednikom Francuske u vezi sa bilo kojim sastankom“, potvrdio je Custin u pismenom odgovoru Gazeti Express.
Sastanak dvojice predsednika Thaçija i Vučića održan je u četvrtak uz posredovanje Emanuela Makrona.
Nakon sastanka, Thaçi je rekao da je Kosovo spremno za sporazum sa Srbijom i međusobno priznanje. Vučić je, međutim, rekao da konačni sporazum treba potpisati uz kompromis, a istovremeno je rekao da se raspravljao sa Tačijem u prisustvu francuskog predsednika.
Američko-francuski odnosi su poljuljani nakon posete Donalda Trumpa Francuskoj. Šef Bele kuće rekao je da će bez Amerikanaca Francuzi sada govoriti nemački jezik, aludirajući na američku podršku pri oslobađanju francuske države od Hitlera.
Od tada su se pojavile i druge međusobne optužbe između SAD-a i zemalja EU, ponajviše oko sredstava koja su utrošena za funkcionisanje Severnoatlantske alijanse. Tramp je rekao da bi EU, ukoliko želi zaštitu od najvećeg svetskog vojnog saveza, trebalo da usmeri više resursa NATO-u.
Sa druge strane, ulogu u postizanju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, osim Francuza i Amerikanaca imaju i Nemci.
Američki ambasador u Berlinu, Richard Grenell, nastavlja da se fokusira na Prištinu i Beograd.
Custin je potvrdio da je Grenel u stalnom kontaktu s liderima na Kosovu i u Srbiji i da je njegov cilj i dalje promovisanje ekonomskog razvoja koji će region učiniti samoodrživim.
"Specijalni izaslanik predsednika, ambasador Grenel, je u stalnoj komunikaciji sa zvaničnicima, poslovnim ljudima i drugima u obe zemlje, na Kosovu i Srbiji. On ostaje fokusiran na stvaranje uslova za ekonomski razvoj kako bi se region usmerio prema bezbednosti, razvoju i stabilnosti“, izjavio je u izjavi za štampu izaslanik američkog predsednika za medije“, ističe službenik za medije izaslanika američkog predsednika za dijalog.