Neosnovan strah

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu kaže da region ne može večno da čeka u red za EU, a od ključnog je značaja da se zemlje Zapadnog Balkana jače povežu.

"Smatram da je krajnje vreme da se usredsredimo da bolje povežemo ljude i ekonomije, stavljamo akcenat na stvarne potrebe ljudi, jačamo spone između ekonomija na Zapadnom Balkanu u korist svih građana i da se više posvetimo domaćim reformama, umesto da opsesivno čekamo da nam drugi odrede nove rokove i metodologiju rada", rekla je Bregu za "Politiku", prenosi Tanjug.
Nekadašnja ministarka evropskih integracija Albanije dodaje i da se neki politički i bilateralni sporovi među zemljama Zapadnog Balkana mogu ublažiti kroz procese regionalne saradnje.
Upitana kako gleda na strahovanja u Srbiji i drugim bivšim jugoslovenskim republikama od velikoalbanskog nacionalizma, zbog izjava albanskog premijera Edija Rame o pripajanju Kosova Albaniji, Bregu kaže da su takvi strahovi bez osnova.
"To je neosnovan strah...prilično sam uverena i nadam se da Kosovo i Albanija dele viziju jedinstva unutar EU porodice", kazala je Bregu.