Nije korektno mijenjati uslove za liberalizaciju

Novi izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Carmon-Taubadel, u intervjuu za Gazetu Express govorila je o liberalizaciji viza na Kosovu, stavu Francuske, obnavljanju dijaloga između Prištine i Beograda i o ideji prekrajanja granica i zamene teritorija.

Izvestilac o Kosovu u Evorpskom parlamentu Viola fon Carmon-Taubadel kaže da svako ko uđe u novu vladu trebalo bi da se bavi pitanjem dijaloga između Kosova i Srbije, ukazujući da dijalog ne zavisi samo od jednog političkog lidera.
Takse koje je Priština uvela Beogradu trebalo bi ukinuti, smatra ona jer niko ne profitira od sprovođenja takve odluke.
Ona smatra da je učešće SAD-a izuzetno potrebno u dijalogu, međutim naglašava da trenutna administracija u Vašingtonu ne veruje da bi u proces trebalo da budu uključene sve strane.
"SAD u poslednje vreme nisu previše aktivne u dijalogu i biće potrebno da budu za stolom, ali trenutna administracija ne veruje u multilateralizam, mada bi to bio jedini način da se stabilizuje region, “rekla je Viola fon Kramon Taubadel. 
Ona navodi da se oštro protivi prekrajanju granica i zameni teritorija jer bi takva ideja imala posledice za ceo Balkan, a takođe i za EU, i nada se da će ta ideja nestati vrlo brzo sa stola za pregovore.  
"Razmena teritorija je loš način da se pristupi situaciji, ne samo u regionu, već i u Evropi uopšte. Oštro sam protiv takve ideje i ona može imati loše posledice za ceo region i šire. Nadam se da će uskoro biti potpuno dijaloga. Ako počnemo da postavljamo granice na etničkoj osnovi, to će imati strašne posledice po celu Evropu", pecizira ona.
Viola fon Carmon-Taubadel kaže da nema razloga za odlaganje ukidanja viznog režima za građane Kosova, a prema njenim rečima, oni koji pokušavaju da produže ovaj proces šalju veoma lošu poruku.
"Pitanje liberalizacije viza za Kosovo je u rukama saveta. Komisija je potvrdila pre više od godinu dana da je Kosovo ispunilo uslove, Evropski parlament je u više navrata pozvao na liberalizaciju viza, a to pitanje se i dalje razmatra u Savetu. Očigledno nema razloga za dalja odlaganja, pa žele dalje odlagati odluku. To šalje veoma lošu poruku ", rekla je ona.
Prema njenim rečima, uslovi za liberalizaciju bili su postavljeni ranije i nije korektno kasnije praviti promene. Ona je istakla da nema razloga za dalja odlaganja, te da ne treba odbiti liberalizaciju viza, niti proces proširenja uopšte.
"Uslovi za proces liberalizacije viza bili su postavljeni ranije, nije u redu da se oni kasnije menjaju", rekla je Viola fon Carmon-Taubadel.
Upitana kakav je stav nemačkih poslanika u Evropskom parlamentu o pitanju liberalizacije Kosova, Viola fon Carmon-Taubadel kaže da većina nemačkih stranaka podržava ukidanje viza za Kosovo, osim AfD.
"Međutim, vladajuća koalicija CDU/CSU podeljena je po tom pitanju, a neki su glasali protiv toga u Evropskom parlamentu prošle godine", navela je ona.
Izvestilac za Kosovo u ovom intervjuu oštro je kritikovala stav Francuske o pitanju vizne liberalizacije za građane Kosova, rekavši da je pristup zavničnog Pariza štetan za sve zemlje Zapadnog Balkana.
Carmon-Taubadel kaže da je Francuska u pravu kada je u pitanju potreba za unutrašnjom reformom u EU, a što se tiče proširenja, međutim, kaže da se ne mogu ne ispuniti data obećanja.
"Kosovo ima problema i treba mnogo raditi na vladavini zakona i borbi protiv organizovanog kriminala, naravno, treba postići puno napretka, ali ne možemo promeniti uslove usred procesa. U ovom slučaju, moramo uveriti Francusku da je njihova taktika vrlo štetna za zemlje Zapadnog Balkana.
Francuska je u pravu u smislu da je potrebna reforma institucija EU i verovatno ceo proces proširenja, ali ne možemo usput da pogazimo svoja ranija obećanja, rekla je nemačka poslanica.
Nemačka je jedna od država članica EU koja snažno podržava Kosovo u smislu vizne liberalizacije.
Tokom nedavne posete Prištini nemački poslanik Peter Beier najavio je da bi ukidanje viznog režima moglo biti božićni poklon, ali Francuska i dalje zauzima drugačiju poziciju.
U ranijem odgovoru Gazeti Express, diplomatski izvori u Parizu pokazali su da je stav Francuske da Kosovo još nije ispunilo uslove za viznu liberalizaciju, posebno pozivajući se na vladavinu zakona i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, dodajući da određene druge države članice imaju isti stav.