Sastanak sa Vučićem

Palmer je uoči dolaska u Beograd izjavio da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rješenja na Balkanu.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer poručio je danas u Beogradu da je odlaganje početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o članstvu u EU bilo historijska greška i da je to loša poruka čitavom regionu.
Palmer je, poslije sastanka sa Vučićem rekao da SAD želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i da će uraditi sve da ubijede EU da promijeni takav stav prije sastanka lidera Unije u Zagrebu, u maju sljedeće godine.
Naveo je da je danas sa Vučićem imao priliku da razgovara o političkoj situaciji ne samo u Srbiji, već i u cijeloj regiji, što je, rekao je, naročito važno poslije neuspjeha od strane EU da nađe kompromis u otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o članstvu u EU.
"To je po našem mišljenju bila historijska greška i loša poruka čitavom regionu“, rekao je Palmer.

Vučić: Očekujemo kompromis po pitanju Kosova

Vjerujem da ćemo po pitanju Kosova uskoro, za dva li tri mjeseca, imati stvorene uslove za nastavak dijaloga, od kojeg očekujemo da vodi kompromisnom rješenju, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije razgovora sa Matthewom Palmerom. 
"Zadovoljan sam razgovorom s Palmerom, jer smo razmotrili sva sporna pitanja, odlučni da pronalazimo rešenja koja bi omogućila bolje bilateralne odnose Srbije i SAD-a i konstruktivan pristup i pokušaj u odnosima s Prištinom da se vratimo dijalogu“, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.
Prema njegovim riječima, "mi želimo da dijalog bude ozbiljan, odgovoran i da vodi ka kompromisnom rješenju."
Srbija je spremna za kompromis i neće biti spremna za sopstveno ponižavanje i podištavanje svog naroda na Kosovu i države, rekao je Vučić, prenosi Tanjug. 
"Nikada nismo isticali bilo kakve ekstremne, radikalne zahteve, nismo tražili ono što niko drugi ne može da prihvati, uvek smo govorili o kompromisu. A, isto tako, oni koji misle da Srbiju unize, a ovo nije direktno obraćanje Palmeru, da je moguće Srbiju pritisnuti i naterati na nešto što nije u njenim interesima, to nije moguće", rekao je predsjednik Srbije.