U državnoj posjeti Japanu

Predsjednik Republike Kosovo Hashim Thaçi se drugog dana državne posjete Japanu sastao sa predstavnicima najveće automobilske kompanije na svijetu "Toyota".

Na sastanku sa zamjenikom izvršnog direktora korporacije "Toyota" Mitsuru Kawai i menadžmentom fabrike za proizvodnju u Toyota Cityju, predsjednik Thaçi je zatražio od njih da razmotre mogućnost proširenja tržišta na Kosovo, a preko njega i na zemlje Zapadnog Balkana i Evrope.
"Bila je to izuzetna mogućnost da razgovaramo o mogućnosti proširenja tržišta Toyote na Kosovu. Mi smo sigurna zemlja za investicije, sa evropskim zakonima i talentovanom radnom snagom. Nakon ove posjete održaćemo i druge sastanke kako bismo produbili ovu saradnju", rekao je on.
Prema njegovom mišljenju na ovom sastanku je pozdravljena ideja o Japanskom biznis centru na Kosovu.
S druge strane, zamjenik izvršnog direktora korporacije Toyota Mitsuru Kawai pozdravio je ideju o razmatranu mogućnosti saradnje sa Kosovom.
On je istakao da na samom početku mora da se poveća broj korisnika. 
"Zato je prva misija i zahtjev za kosovski narod da voze što više Toyota“, dodao je on.
Tokom posjete Japanu predsjedniku Thaçiju je organizovana i posjeta starim hramovima u gradu Kjoto. On se takođe sastao sa kosovskim studentkinjama koje studiraju u Osaki i Kjotou.