Pobjedom nad prvim teniserom svijeta

Odličan tenis danas su publici koja je prisustvovala finalnom susretu Roland Garrosa ponudili Stan Wawrinka i Novak Đoković.

Na kraju se radovao švicarski teniser koji je pobijedio rezultatom 3:1, po setovima 4:6, 6:4, 6:3 i 6:4.
Prvi set je potrajao 44 minute ponudivši odličan tenis. Dominirao je Đoković koji je bio nepogrešiv na svom servisu, uz presudni brejk u sedmom gemu kojim je došao do vodstva 4:3, te potom i do konačne pobjede u ovom setu rezultatom 6:4.
I u prvom gemu drugog seta Đoković je bio nadomak brejka, ali ipak nije uspio. U narednih gotovo sat vremena igre i jedan i drugi teniser briljirali su na svom servisu, a ključni gem bio je deseti, odnosno posljednji gem u setu. Wawrinka je imao vodstvo od 5:4, a brejk u desetom gemu nakon nekoliko grešaka Đokovića donio mu je izjednačenje u setovima.
Treći set protekao je u boljoj igri Wawrinke koji je u šestom gemu napravio brejk i poveo 4:2. Đoković je loše servirao, a odlični Wawrinka sa par vezanih vinera stekao veliku prednost u finišu trećeg seta. Imao je Đoković priliku već u narednom gemu napraviti ribrejk, ali je nekoliko pogrešnih lopti ipak presudilo da Wawrinka povede 5:2. Set je okončan rezultatom 6:3 u korist Švicarca.
Porazi u drugom i trećem setu razljutili su Đokovića koji je na pravi način započeo četvrti set. U drugom gemu je napravio brejk i za svega 15 minuta igre stekao prednost od 3:0. Wawrinka se nije predavao, zaigrao je mnogo bolje te u petom gemu iskoristio brejk šansu za smanjenje rezultata na 3:2. Nakon ekspresnog izjednačenja Wawrinke, Đoković je poveo 4:3, te u osmom gemu bez muke došao do 40:0. Tri brejk lopte ipak nisu bile dovoljne srbijanskom teniseru da povede 5:3. Švicarac je spasio tri brejk lopte i izjednačio na 4:4. U narednom gemu Wawrinka odličnu igru kruniše novim brejkom kojim je izborio servis za trijumf na današnjem meču. Veliku priliku Švicarac nije ispustio, te je u konačnici došao do velikog trijumfa i naslova najboljeg na ovogodišnjem Roland Garrosu.
Roland Garros, finale:
Stan Wawrinka - Novak Đoković 3:2 (4:6, 6:4, 6:3 i 6:4)