OBJAŠNJEN SKANDAL

Teniski svijet još uvijek bruji u skandalu koji se desio na egzibicionom turniru u Francuskoj pod nazivom Negometal Open na kojem je Ukrajinka Marta Kostjuk odbila igrati finale protiv Ruskinje Mire Andrejeve.

Poznato je da ukrajinske teniserke zbog agresije Rusije na njihovu državu odbijaju da se pozdravljaju s protivnicama koje stižu iz najveće zemlje nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, te se mislilo da je Kostjuk odbila igrati protiv Andrejeve i na taj način pružiti podršku svom narodu.

No, organizatori su otkrili da je Kostjuk bila primorana protiv svoje volje otkazati meč.

Naime, u finalu su trebale igrati Donna Vekić i Mira Andrejeva, no Hrvatica je morala otkazati meč zbog povrede ramena. Organizatori su saznali da se Kostjuk nalazi u Francuskoj, te su je pozvali na turnir kako bi odigrala meč sa Andrejevom.

Kostjuk je pristala igrati, uz jedini uslov da se ne rukuje s Ruskinjom, baš kao što je to učinila i ranije ove godine na Roland Garrosu sa Bjeloruskinjom Arinom Sabalenkom zbog podrške Bjelorusije ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Organizatori su o tome obavijestili Andrejevu koja je prihvatila taj uslov, te je sve bilo spremno za njihov duel.

Stigla je u nedjelju ujutro u Bourg-d-Peage, odigrala egzibiciju s djecom, a samo tri sata prije meča protiv 16-godišnje Ruskinje kontaktirala je organizatore i otkazala meč.

"Kostjuk je na kraju bila primorana odbiti igranje meč jer je dobila nevjerovatne prijetnje preko društvenih mreža", objasnio je Xavier Coffin, francuski novinar koji je bio angažiran na ovom revijalnom turniru.

"Da budemo jasni, ništa joj ne zamjeramo i zvat ćemo je ponovo na turnir. Bilo je veoma teško zamijeniti Martu, tražili smo drugu teniserku koja bi mogla 'uskočiti', no nismo uspjeli u tako kratkom vremenu i odlučili smo da u finalu protiv Andrejeve zaigra teniser", rekao je Coffin.

Andrejeva je tako zaigrala protiv Francuza Yanisa Ghazouanija Duranda, 1.146. na ATP listi, i poražena je sa 7:5, 6:2, no na kraju je dobila šampionski pehar.