MOŽETE LI OVO ZAMISLITI?

Egzibicioni teniski turnir u Francuskoj pod nazivom Negometal Open okončan je na potpuno nevjerovatan način nakon što je Ukrajinka Marta Kostjuk odbila igrati protiv ruske tinejdžerke Mirre Andreeve.

Kostjuk (21) je izborila finale vrlo jakog egzibicionog turnira u mjestu Bourg-de-Peage, a tu je čekala 16-godišnja ruska senzacija Mirra Andreeva. No, ukrajinska teniserka nije željela da nastupi protiv Ruskinje zbog vojne agresije Rusije na njenu domovinu.

Kraj turnira bio je najbizarniji ikad. Nakon što je Kostjuk odlučila da se ne pojavi na finalu, organizatori su odlučili da Ruskinja Andreeva igra protiv muškarca u finalu. Da, dobro ste čuli. Rival je bio Yanis Ghazouani Durand.

Iako se radi o tek 847. igraču na svijetu, Durand je očekivano savladao 39. teniserku svijeta pobjedom u dva seta (7:5 i 6:2).

"Zbog razloga koji su izvan naše volje i s obzirom na geopolitički kontekst Ukrajinke, Marta Kostjuk se neće takmičiti u finalu šestog izdanja Negometal Opena", saopćili su organizatori.

Kostjuk nije željela davati komentar na ovu odluku. Iako je i ranije prozivala ruske tenisere i teniserke te odbijala rukovanje, uvijek je igrala protiv njih kada bi je žrijeb spojio s nekom od njih. Ovo je prvi put da je u potpunosti odbila takmičenje.