Tragedija

Proteklih dana svijet je potresla sudbina argentinskog fudbalera Emiliana Sale koji je nestao u avionu preko La Manchea.

Potraga za Salom je zvanično završena, iako još nije potvrđeno da je fudbaler mrtav. Pitanje koje ostaje u vazduhu je: Šta će biti sa 20 miliona eura koliko je plaćen Salin transfer iz Nantesa u Cardiff.

Sala je potpisao ugovor s velškim klubom i predstavljen je kao njegov igrač. Najvažnije pitanje: Da li je okončana novčana transakcija?

Transfer se zvanično smatra završenim od trenutka registracije u FIFA-i. U slučaju Sale, izvor u Nantesu navodi da je "ugovor potpisan u subotu (19. januar) u 17 sati i odobren u ponedeljak (21. januara), baš u trenutku nestanka igrača. Teoretski, to bi trebalo da znači da bi Cardiff trebao platiti transfer - 17 miliona funti (oko 20 miliona eura).

"Sporazum o prijenosu novca stupa na snagu od trenutka registracije. Ako je tako, u principu, Cardiff mora platiti 17 miliona funti Nantesu, čak i ako je igrač nestao", kaže Alexandra Cohen Jonathan, advokatica kancelarije August Debouzy.

Najveći klubovi obično osiguraju fudbalere po dva osnova: Osiguranje u slučaju povrede igrača i tzv. "osiguranje vodećeg radnika" kojim se osiguravaju važni članovi kompanije (u ovom slučaju kluba).

Nantes je naravno potpisao ugovor ove vrste, ali pitanje je da li je ovaj ugovor važeći kada je transfer već završen. Da li je ovo osiguranje otišlo u Cardiff, je li stupilo na snagu u novom klubu, to su pitanja na koja još nema odgovara i neumjesnbo ih je postavljati u ovom trenutku.