Na Kongresu u Sočiju

Kosovo je prekjuče postalo punopravni član još jedne sportske organizacije - Međunarodne rukometne federacije (IHF), javio je prištinski portal Koha.net.

Odluka o članstvu Kosova donijeta je na 35. Kongresu Međunarodne rukometne federacije koji se od 6. do 9. novembra održava u Sočiju, u Rusiji.
Učesnici ovog Kongresa bili su i predstavnici Rukometnog saveza Kosova - Izet Gjinovci, sekretar, i predsjednik saveza, Eugen Saraqini.
Kosovo je prije nešto više od godinu dana, uprkos tadašnjem protivljenju Rukometnog saveza Srbije, postalo član Evropske rukometne federacije, a, nedavno je, krajem oktobra, postalo i punopravni član još jedne u nizu sportskih organizacija - Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta.
Kosovo je prošle godine, poslije jednoglasne odluke svih učesnika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Monaku, postalo punopravni član ove najviše svjetske sportske organizacije, i po prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine i to pod svojom zastavom. U junu je učestvovalo i u evropskim igrama u Bakuu iako ni Brazil, ni Azerbejdžan do sada nisu priznali Kosovo.
Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim savezima atletike, odbojke, košarke, plivanja, ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, modernog petoboja, boksa, vazduhoplovstva, tenisa, a prihvaćeno je da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima rvanja, skijanja, tekvandoa, biciklizma i karlinga.