USPON TEŽI OD EVERESTA

Britanska atletičarka Jasmin Paris postala je prva žena koja je kompletirala najbrutalniju utrku na svijetu poznatu kao Barkley maraton u Frozen Head State Parku.

Od 1989. godine više od 1.000 ultramaratonaca pokušalo je kompletirati Barkleyev maraton u američkom Tennesseju, a samo 20 ih je uspjelo završiti stazu dugu 160 kilometara, koja uključuje 60.000 stopa uspona, što je jednako usponu na Everest dva puta i to unutar vremenskog ograničenja od 60 sati.

Utrka je dizajnirana sa ciljem da je niko ne uspije kompletirati, ali je 20 ultramaratonaca to uspjelo u posljednjih 35 godina. Britanka Jasmin Paris je to uspjela za vikend postavši prva žena u historiji s ovim dostignućem.

Za Paris je to bio treći pokušaj, a uspjela je kompletirati poduhvat nakon što joj je ostalo samo 99 sekundi do isteka vremena. Nakon završetka se srušila i ukazana joj je pomoć.

"Imala sam samo nekoliko minuta da se popnem na završno brdo tako da sam završila sprintajući na koncu 60 sati kroz šumu. Bilo je jako teško i još uvijek nisam svjesna da sam to uspjela", rekla je Jasmin Paris za BBC.

Poduhvat je kompletirala s brojnim modricama, ali je ponosno postala 20. osobom koja je dovršila Barkleyev maraton. Utrka se, inače, može održati bilo kada između ponoći i podneva, uz najavu od sat ranije tog dana.

Utrka je jedinstvena jer nema ni web stranicu, već se morate obratiti direktoru Garyju Cantrellu i objasniti zašto vam treba dopustiti da se takmičite.