NAGRAĐEN SA 250.000 FUNTI

Završen je prvi profesionalni snooker turnir u historiji Saudijske Arabije pod nazivom World Masters of Snooker, a glavna zvijezda spektakla u Riyadhu Ronnie O'Sullivan je na kraju osvojio trofej.

Turnir u Saudijskoj Arabiji je izazvao dosta pažnje zbog nevjerovatnog nagradnog fonda, a pobjednik je mogao inkasirati ukupno 650.000 funti.

O'Sullivan je u finalu savladao Lucu Brecela rezultatom 5:2, te je inkasirao ukupno 250.000 funti.

Do maksimalnog iznosa, odnosno dodatnih 500.000 funti mogao je doći da je pogodio "zlatnu kuglu", što je pravilo koje su Saudijci izmislili kako bi "začinili" ovaj sport.

Naime, Saudijci su promijenili stogodišnja pravila snookera pa su na stol stavili i "zlatnu kuglu", koja se ubacuje prilikom pravljenja maksimalnog breaka (147 poena).

Tako bi eventualnim ubacivanjem zlatne kugle maksimalni break iznosio 167 poena, jer ona vrijedi 20 poena i ne viđamo je u snooker igri inače.

Nagradu O'Sullivanu je uručio Turki Al-Alshikh, desna ruka princa Mohammeda bin Salmana i alfa i omega saudijskog sporta.

On je prije proglašenja pobjednika uzeo mikrofon i objavio da će nagradni font za "zlatnu kuglu" iduće godine biti uduplan, te će umjesto 500.000 u 2025. godini iznositi čak milion funti na opće oduševljenje publike.

Tako će pobjednik iduće godine moći osvojiti čak 1,25 miliona funti.