UKRALA 2 MILIONA EURA

Južnokoresjku mačevalku Nam Hyun-hee, srebrnu i bronzanu na Olimpijskim igrama, neko vrijeme je varao njen partner Jeon Cheong-jo, sve dok nije otkrila da on nije onaj za kojeg se predstavljao da jeste i da ima dugu listu prevara u svom dosijeu.

U septembru 2023. Hyun-hee predstavila je Jeon Cheong-joa, 15 godina mlađeg od nje, kao svog dečka i potomka treće generacije velike porodice koja posjeduje nekoliko kazina i luksuznih odmarališta.

Samo mjesec dana kasnije prekinula je vezu kada je otkrila da je on, u stvari, žena s historijom višestrukih osuđivanja za prevaru.

"Preteško mi je. Ne želim više da me Jeon kontaktira ili da mi se približi", rekla je Nam.

Dana 3. novembra, Istočni okružni sud u Seulu izdao je nalog za hapšenje Jeon nakon što je utvrdio da je prevarila najmanje 15 ljudi. Kasnijim istragama ovaj broj je povećan na 27, a utvrđeno je da je ukradeni iznos 2,1 milion eura, a sve to između aprila 2022. i oktobra 2023. godine.

Jeon se predstavljala kao nasljednik bogate porodice. Žrtve je mamila ekskluzivnim mogućnostima ulaganja koje su dostupne samo milionerima, ali nakon suđenja, prije nekoliko dana osuđena je na 12 godina zatvora.

Nam, šestostruka osvajačica medalja na Svjetskom prvenstvu (jedna zlatna i pet bronzanih između pojedinačnih i ekipnih), kazala je da je i ona bila žrtva Jeona i da nije znala za kriminalnu prošlost svog bivšeg partnera.

Jeon je prošle godine rekla lokalnim medijima da je većina novca potrošena na Nam, uključujući kupovinu novog Bentleyja i otplatu kredita, nakon čega je sud naložio oduzimanje te imovine i predmeta.