MEĐUNARODNE UTAKMICE

Švedski rukometaš Daniel Pettersson je na utakmici grupe C na Super Globeu između Magdeburga i Queenslanda (57:14) odigrao nevjerovatan meč, postigao je 26 golova.

Ovaj 31-godišnjak je postizao golove prosječno svake dvije minute provedene na parketu, a uspio je promašiti samo jedan šut te je naravno dobio nagradu za igrača utakmice.

Što se tiče njegovog učinka, 26 pogodaka bi trebao biti svjetski rekord na internacionalnom turniru. Budući da nedostaje podataka o rukometnim rekordima prije 2000. godine, teško je pronaći informaciju o konkretnim rekordima.

Ipak, rukometni statističari navode da ne postoji podatak da je ijedan igrač postigao više golova od 26 na velikim takmičenjima i međunarodnim turnirima, a budući da rukometne utakmice u 20. stoljeću nisu bile "bogate" golovima, sigurno je da Pettersson drži novi svjetski rekord po broju golova na jednoj utakmici.

Na međunarodnim utakmicama je rekorder norveški rukometaš Kjetil Strand koji je postigao 19 golova na najvećim rukometnim takmičenjima (EP, SP i Olimpijske igre) koliko i Danac Boris Schuchel u sezoni 2012/2013 za Kolding. Kod dama Nathalie Hagman drži rekord od 12 pogodaka postignut na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine.

Što se tiče golova postignutih u domaćim prvenstvima, rekord bi trebao biti 35 pogodaka postignut od strane bjeloruskog reprezentativca Mikite Vailupaua u drugoj ligi Bjelorusije 2010. godine na meču između Dinama i drugog tima Meshkov Bresta. Njegovi saigrači su tada postigli svega pet golova zajedno.

Priliku za nastavak golgeterskog niza će imati u subotu kada će Magdeburg u polufinalnom meču odmjeriti snage sa Kielceom.

U drugom polufinalu se sastaju Barcelona i Fuchse Berlin.