SNOOKER ČAROBNJAK

Fantastični engleski igrač snookera Judd Trump osvojio je treći u nizu rangirni turnir nakon što je u finalu Otvorenog prvenstva Sjeverne Irske savladao sunarodnjaka Chrisa Wakelina rezultatom 9:3.

O nevjerovatnom Trumpu teško je pronaći riječi koje ga opisuju. Od pojave na Touru važio je za najvećeg talenta ikada uz neprikosnovenog Ronnieja O'Sullivana, a u posljednja dva mjeseca još jednom je to dokazao osvajavši turnire gdje god se pojavi.

Vjerovali ili ne, Judd Trump je pobijedio u 20 uzastopnih mečeva i osvojio tri velika rangirna turnira zaredom. Svi oni koji prate snooker, znaju koliko je teško vezati sedam ili osam pobjeda pa tako njegovo dostignuće od 20 trijumfa zaredom dobija na značaju.

Prvo je osvojio Otvoreno prvenstvo Engleske pa Wuhan Open te na kraju sve začinio Otvorenim prvenstvom Sjeverne Irske. U finalu Chris Wakelin nije imao nikakve šanse i Trump ga je razbio u dvije sesije rezultatom 9:3.

Koliko je teško dominirati iz meča u meč i iz turnira u turnir dovoljno govori podatak koji je Trumpa svrstao u historiju najboljih igrača svih vremena zbog podviga kojeg nikada nije ostvario čak ni Ronnie O'Sullivan.

Trump je tako postao tek peti igrač u historiji snookera koji je osvojio tri velika rangirna turnira zaredom. Prije njega uspjeli su to još Stephen Hendry, Ray Reardon, Ding Junhui i Steve Davis.

Vremena za odmor u svijetu ove najplemenitije sportske vještine nema pa se već danas igraju kvalifikacije za Scottish Open. Od 5. novembra na rasporedu je novi rangirni turnir, International Championship u kineskom Tianjinu.