SENZACIONALAN TRIJUMF

Sinoć smo u Budimpešti vidjeli jedno od najvećih iznenađenja u atletici posljednjih desetak godina kada je malo poznata bacaciča diska Laulauga Tausaga senzacionalno postala svjetska prvakinja.

Dvadesetpetogodišnja Amerikanka je sinoć u u petoj seriji finala bacila disk na daljinu od 69,49 metara i senzacionalno postala svjetska prvakinja ispred aktuelne olimpijske pobjednice i vlasnice najboljeg rezultata u ovoj sezoni, sunarodnjakinje Valarie Allman, braniteljicu titule Kineskinju Feng Bin, te legendu ove discipline Sandru Perković.

Ona je za više od četiri metra nadmašila svoj lični rekord s kojim je i došla na Svjetsko prvenstvo u Budimpeštu.

"Ne znam da li mi je dobra vila kuma ili su moji preci imali nešto s ovim, ali uspjela sam napraviti ono što sam mislila da je nemoguće", rekla je bacačica diska s Havaja.

Ono što je posebno fascinantno je da joj je ovo bio treći nastup na svjetskim prvenstvima, a na prethodna dva u Dohi 2019. i Eugeneu 2022. godine završila je na posljednjim, 12. mjestima u finalima.

Upravo je i sinoć prije pete serije bila na posljednjem mjestu, a Tausaga je u odnosu na takmičenje u Eugeneu prošle godine disk bacila čak 13 metara duže.

"Nevjerovatno je da sam sa 12. mjesta došla do prvog. Vjerovala sam u sebe i nadala sam se da svojim najboljim hicem mogu doći do pobjedničkog postolja", rekla je Tausaga.