Istraga u toku

Policija u grčkoj i dalje pokušava otkriti ko je ubio 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourisa tokom huliganskih nereda koji su se dogodili početkom prošle sedmice u Atini.

Mediji u ovoj zemlji objavili su nove informacije o istrazi.

Kako piše Protothema u narednih sedam dana bit će poznati rezultati DNA uzoraka prikupljenih od 105 uhapšenih huligana. Prema Megi, uzorci prikupljeni od uhićenih će se usporediti s onima pronađenim kod ubijenog 29-godišnjaka kako bi se utvrdilo je li neko od njih ubica.

Vlasti su usredotočile istragu na dva sklopiva noža koji su identifikovani i zaplijenjeni, a koji se smatraju ključnim dokazima u slučaju, piše Protothema, a prenosi Index. Jedan navodno pripada uhapšenoj osobi albanskog porijekla, a drugi 23-godišnjem Hrvatu. Policija se nada da će analizom uzoraka DNA s noževa doći do novih informacija koje će pomoći u identifikaciji ubojice.

Policija smatra da još nisu uhapšeni svi huligani koji su učestvovali u neredima te traga za još 10, 12 osoba, Hrvata i Grka. Grčki mediji pišu da policija vjeruje da se ovi huligani skrivaju u Grčkoj i čekaju da se situacija smiri, nakon čega planiraju pobjeći.

Policija je također utvrdila da je najmanje pet, šest huligana koji su uhapšeni i snimljeni tokom nereda učestvovalo i u incidentima koji su se dogodili u novembru 2015. godine u Atini, na utakmici Lige prvaka. Grčka policija je tada identifikovala 35 hrvatskih navijača koji su učestvovali u neredima sa srpskim navijačima. Tada je uhapšeno nekoliko osoba, od kojih su neki uhapšeni i u neredima prošle sedmice.

Grčki ministar za zaštitu građana Yiannis Oikonomou je, govoreći za ERT, priznao da je tamošnja policija napravila niz grešaka. Najavio je nove otkaze.

- Sedam službenika koji su smijenjeni neće biti jedini. Od prvog trenutka smo ukazivali na propuste policije i vrlo brzo će odgovorni biti kažnjeni. Na stadionu AEK-a napravljen je niz grešaka - rekao je ministar.

Bad Blue Boysima je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od bijega, objavio je jučer sud.

Faktor/Index