Veliko srce

Košarkaš Luka Dončić (24) pomaže Sloveniji u vrlo teškim danima. Nakon obilnih kiša Slovenija se suočava s katastrofalnim poplavama, a NBA zvijezda pomagat će putem zaklade Luka Dončić.

"Zaklada Luka Dončić potresena je katastrofalnim poplavama koje su uništile kuće, oduzele živote i izazvale kaos u Sloveniji. U kontaktu smo s lokalnim vlastima kako bismo ih rasteretili te ćemo nastaviti pružati pomoć dok je god to potrebno", piše i u saopćenju zaklade.

Zaklada je dodala u saopćenju...

"Zahvaljujemo vatrogascima i svim spasiteljima na terenu, kao i onima koji su se odazvali riskirajući vlastite živote kako bi pomogli onima kojima je najpotrebnije. U našim srcima i mislima su svi stanovnici Slovenije koji su u strašnim poplavama izgubili domove. Učinit ćemo sve kako bismo im pomogli".

Brojne rijeke u Sloveniji su još uvijek izlivene, ali se situacija više ne pogoršava tako drastično. Zbog noćnih kiša su vodostaji nekih rijeka u središnjoj, zapadnoj i sjevernoj Sloveniji porasli, ali u manjem obujmu te će kasnije početi opadati.

Situacija se pogoršava u donjem toku Save, gdje protok trenutno iznosi 1600 kubičnih metara po sekundi. Tijekom dana će se još malo povećati jer će veća količina vode doći i iz rastuće Krke. Najviše poteškoća se očekuje na ušću Krke u Savu, a osobito na području Krške vasi i okolice.

Slovenski premijer Robert Golob rekao je kako se radi o najgoroj prirodnoj katastrofi u historiji zemlje, a posljedice poplava zahvatile su dvije trećine zemlje.

Dončić je trenutno na pripremama za Svjetsko košarkaško prvenstvo (25. august - 10. septembar) s reprezentacijom Slovenije, piše 24sata.hr