Tottenham - Ajax

Tottenham i Ajax večeras igraju prvi susret polufinala LP-a, u koje ih je malo ko na početku sezone mogao smjestiti.

Da premotamo traku unatrag, teško bismo našli nekoga ko je mogao predvidjeti da će polufinale Lige prvaka proteći bez, recimo, Real Madrida, Juventusa ili Manchester Cityja, no, ova sezona ponudila je sasvim drugačiju priču u odnosu na protekle sezone.
Evropski teškaši, koji su proteklih sezona u ekipe uložili milijarde eura kako bi „kupili“ trofeje, večeras će prvoj polufinalnoj utakmici svjedočiti samo kao posmatrači, dok, uslovno rečeno, nižerazredni klubovi Tottenham i Ajax budu kretali u prvu rundu borbe za finale (21 sat).
Ekipa Tottenhama u ovu sezonu ušla je bez pojačanja i sa milijardu funti ulaganja u novi stadion. No, preskakali su sve prepreke i došli u priliku da se izbore za prvo finale Lige prvaka u historiji.

'Biti ponizni i imati respekt'

U izjavama prije utakmice menadžer Tottenhama Mauricio Pochettino, čiji tim čeka najveću utakmicu u proteklih 57 godina, teret je pokušao prebaciti na Ajax.
Vjerovatni sastavi
Tottenham: Lloris; Trippier, Alderweireld, Sanchez, Rose; Dier, Wanyama, Eriksen; Alli, Lucas; Llorente. Nedostaju: Aurier, Kane, Lamela, Winks (povrede), Son (suspenzija). Upitni: Sissoko, Vertonghen (povrede).
Ajax: Onana; Tagliafico, Blind, De Ligt, Mazraoui; De Jong, Van de Beek, Schoene; Neres, Tadić, Ziyech. Nedostaje: Bande (povreda). Upitan: Mazraoui (povreda).
"Nitko nije očekivao da ćemo eliminirati Manchester City, ali to se dogodilo i takve pobjede mogu vam napumpati samopouzdanje. No, takvim samopouzdanjem treba znati upravljati i zato sada moramo biti ponizni i imati respekt prema Ajaxu. Oni su izbacili Real Madrid i Juventus, i ako ćemo biti realni, oni su favoriti u polufinalu. Ako i nisu favoriti, onda smo barem na istoj razini. Vjerujem da ćemo gledati dvije fantastične utakmice, napadački nogomet i sve je moguće“, kazao je Pochettino, prenijela je Hina.
Na novinarski upit da li vjeruje da njegova ekipa može osvojiti Ligu prvaka, Pochettino je odgovorio:
„Utakmice protiv Manchester Cityja pokazale su da je u nogometu sve moguće. Nije sve u talentu, igračke kvalitete nisu vam dovoljne da stignete do polufinala Lige prvaka. Važno je samopouzdanje i pravi mentalitet. Ova momčad Spursa ima karakter i pravi mentalitet, vjeruje da je sve moguće.“
Tottenham igra prvo polufinale LIge prvaka/Kupa šampiona nakon 57 godinaEPA
Londonski tim će u prvoj utakmici biti bez sjajnih napadača, engleskog reprezentativca Harryja Kanea i Son Heung-mina, junaka četvrtfinalnog podviga u susretima protiv Manchester Cityja, kojem je postigao tri gola, ali Pochettino ne želi klonuti duhom.
„Živim svoj san. Kada sam prije pet godina došao u Tottenham, mogao sam samo sanjati da igramo polufinale Lige prvaka, a to se sada dešava“, kaže Pochettino.

Sezona bez kompleksa

Ako se Tottenhamov put do polufinala može nazvati ogromnim uspjehom, onda je Ajaxov pravi podvig. Amsterdamski tim je svoj evropski put počeo još u kvalifikacijama, ali je serijom odličnih nastupa bez imalo kompleksa, došao polufinala, a na tom putu, eliminisao je Real Madrid i Juventus.
Ovo će Ajaxu biti čak deveto polufinale, u kojem je u prilici da se sedmi put u historiji izbori za finale.
„Želimo nastaviti ovaj uspjeh. Nevjerovatno je da smo u polufinalu Lige prvaka. Na početku sezone, niko nije mogao pretpostaviti da će holandski klub doći među četiri najbolja. Napravili smo nešto, ali hoćemo još. Moramo biti puni samopouzdanja, ali ne i naivni. Imamo dobru priliku i vjerujem u igrače“, rekao je Erik ten Hag, trener Ajaxa.
Revanš se igra 8. maja u u Amsterdamu.

Zanimljivosti

- Tottenham i Ajax igrali su do sada dva puta, 1981. godine u Kupu pobjednika kupova i Englezi su bili mnogo uspješniji - 3:0, 3:1.
- Englezi su rekorderi po broju različitih učesnika polufinala Lige prvaka – sada ih imaju sedam.
- Od posljednjih 10 utakmica LP-a na svom terenu, Tottenham je dobio osam.
- Ajaxov učinak u polufinalu LP-a je šest prolaza i dvije eliminacije.
- Tottenham je samo jednom do sada igrao polufinale LP-a/Kupa šampiona, kada je u sezoni 1961./62. poražen od Benfice (1:3, 2:1).
- Ajax je u 11 posjeta Engleskoj dobio samo dva puta, a izgubio je u četiri navrata.
- Učinak Ajaxa u sudarima s engleskim klubovima u nokaut fazama evropskih kupova je tri prolaza  četiri ispadanja.
- Ajax je ove sezone izgubio samo jednom u 16 utakmica LP-a.
- Amsterdamski tim ove sezone postigao 160 golova u svim takmičenjima – 111 u holandskoj ligi, 32 u Ligi prvaka i 17 u Kupu Holandije.
- Ajaxov Dušan Tadić je u posljednjih 26 utakmica u svim takmičenjima postigao 21 gol.