LIGA NACIJA

Poljaci su uspjeli izvući bod na gostovanju kod Portugalaca i tako s dva boda, ali boljom gol razlikom od Nijemaca završili u prvoj jakosnoj grupi

UEFA je odlučila da se jakosne grupe za žrijeb kvalifikacija EP 2020 odrede prema plasmanu u Ligi nacija, a od večeras je poznat i izgled tih jakosnih grupa, nakon što je okončana grupna faza Lige nacija u svim divizijama.

Tako će u prvoj jakosnoj grupi biti 10 najboljih selekcije iz Divizije A, u drugoj jakosnoj grupi preostale dvije iz Divizije A, te osam najboljih iz Divizije B…

Što se prve jakosne grupe tiče, nositelji u žrijebu će biti: Belgija, Francuska, Italija, Portugal, Španija, Engleska, Švicarska, Hrvatska, Holandija i Poljska. S tim da će Švicarska, Portugal, Holandija i Engleska biti smješteni u grupe sa po pet timova (od A do D), jer će te četiri reprezentacije u junu igrati finalni turnir Lige nacija.

Poljaci su uspjeli izvući bod na gostovanju kod Portugalaca (1:1) i tako s dva boda, ali boljom gol razlikom od Nijemaca završili u prvoj jakosnoj grupi.

Bosna i Hercegovina će biti u drugom šeširu, gdje su još sigurni Rusija, Ukrajina, Vels, Danska, Austrija, Švedska, Island, Češka i od večeras Njemačka.

To su reprezentacije koje BiH neće moći dobiti za protivnike u kvalifikacijama za EURO. Treba reći da će u play offu B divizije pored BiH, Ukrajine i Danske igrati još i Šveđani.

TREĆI ŠEŠIR
Što se tiče trećeg šešira, u njemu će biti Turska, Sjeverna Irska, Republika Irska, Slovačka (selekcije koje ispadaju iz B divizije). U taj će šešir još Škotska, Finska, Norveška, Srbija, Bugarska i Izrael.

Dakle, sada je definitivno moguće da u žrijebu iz prve tri jakosna šešira u jednu od grupa idu i Hrvatska i Srbija i BiH.

Što se četvrte jakosne grupe tiče, i u njoj će biti, uslovno rečeno “nagaznih mina”. Rumunija, Mađarska, Crna Gora, Kipar, Grčka, Albanija, Estonija, Slovenija, Litva i Gruzija.

Peti šešir: Makedonija, Kosovo, Bjelorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farski otoci.

Šesti šešir: Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino.

C DIVIZIJA
Škotska je večeras pobjedom nad Izraelom (3:2) osigurala promociju u B diviziju, ali i nastup u play offu. Pored Škota za pobjednika C divizije boriće se još Finska, Srbija i Norveška. Srbija je potvrdila prvu poziciju pobjedom na Litvom 4:1. Rumuni su trijumfom na Crnom Gorom u Podgorici osigurali treću jakosnu grupu prilikom žrijeba kvalifikacija za EP.

HISTORIJSKA NOĆ ZA KOSOVO
U diviziji D, historijski rezultat je ostvarila reprezentacija Kosova. Na domaćem terenu u Prištini deklasirali su Azerbejdžan sa 4:0 i izborili plasman u play off divizije D. U istoj grupi Malta i Farska Ostrva su remizirali rezultatom 1:1. Pored Kosovara u play offu D divizije igraće još Makedonija, Gruzija i Bjelorusija.

KVALIFIKACIJE ZA EP
Podsjećamo, na EURO 2020 će se plasirati 10 pobjednika kvalifikacionih grupa (pet po pet timova i pet grupa po šest timova), 10 drugoplasiranih, te četiri mjesta rezervisana za pobjednike play offa Lige nacija.

Švicarska, Portugal, Engleska i Holandija kao pobjednici grupa u diviziji A osigurali su plasman na završni turnir Lige nacija koji će se održati od 5. do 9. juna 2019. godine u Portugalu. Žrijeb polufinalnih parova bit će obavljen 3. decembra u Dablinu, dan nakon što se odrede grupe u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope 2020. godine.

Pobjednici B, C i D grupa play off će odigrati od 26. do 31. marta 2020. godine, odnosno poslije završetka kvalifikacija za EURO 2020. Ukoliko neki od pobjednika grupa B, C i D bude osigurao plasman kroz kvalifikacije, u martovskom play offu neće učestvovati, već će ga zamijeniti prva najbolje rangirana selekcija iz te grupe koja nije osigurala plasman kroz kvalifikacije.