Liga prvaka

Elitno takmičenje, nakon dva mjeseca pauze, nastavlja se prvim utakmicama osmine finala.

Nakon dvomjesečne pauze nastavlja se najjače klupsko takmičenje u nogometu, u utorak su na rasporedu prve utakmice osmine finala Lige evropskih prvaka, a sastaju se portugalska Benfica i ruski Zenit, odnosno francuski Paris Saint-Germain i engleski Chelsea.
U reprizi prošlogodišnjeg duela iste runde, šampion Engleske putuje u Pariz sa željom da se revanšira za bolnu eliminaciju kada je PSG slavio poslije produžetaka golom Thiaga Silve.
Stvari su se u međuvremenu okrenule jer londonski „Plavci“ ove sezone igraju znatno lošije nego prošle, dok ekipa Laurenta Blanca i dalje suvereno vlada francuskim nogometom.

Blanc odmarao najbolje

Ipak, dolaskom Guusa Hiddinka za kormilo tima sa Stamford Bridgea, stvari se pomalo popravljaju, a dokaz tomu je pobjeda od 5:1 nad Newcastleom u Premier ligi u subotu.
Chelsea trenutno zauzima 12. mjesto engleskog prvenstva, 14 bodova zaostaje za četvrtoplasiranim Manchester Cityjem i od dolaska Hiddinka nije poražen.
Sa druge strane, Parižani su remizirali sa Lilleom u subotu (0:0), no i dalje su u domaćim takmičenjima bez poraza ove sezone, dok ih je samo Real Madrid u Ligi prvaka pobijedio.
Blanc je odmarao dobar dio prvotimaca, među njima Silvu i Zlatana Ibrahimovića.
„Važno je sačuvati dobru formu tokom cijele sezone. Naravno da je ova utakmica protiv Chelseaja važna, ali postoji i revanš, a nakon toga i druge utakmice, nadamo se. Moramo misliti o cijeloj sezoni koja bi mogla, za nas, biti vrlo interesantna“, istakao je francuski strateg.
Ruski Zenit na dominantan način izborio je plasman među 16 najboljih u Evropi i eliminacijom Benfice napravio bi najveći uspjeh u historiji, poslije osvajanja Kupa UEFA.

Dominantni Zenit

Rusi su imali samo jedan poraz u grupnoj fazi, i to u posljednjem kolu, ali se čini kako su šanse u mečevima sa Benficom podjednake, prije svega zbog „hiljade“ utakmica u Ligi prvaka lisabonskog tima.
Benfica duel na La Lugu ne čeka u dobrom raspoloženju, nakon što je u petak poražena od rivala Porta sa 2:1 na istom stadionu.
Obje utakmice igraju se u standardnom terminu - 20:45 sati.