Novi šok za svijet fudbala

Sve više kompromitirajućih informacija izlazi na vidjelo u velikom skandalu koji potresa Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA). Najnovije otkriće govori da su članovi Izvršnog odbora FIFA-e primali mito i kod izbora domaćina Svjetskog prvenstva 1998. godine koje je održano u Francuskoj...

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je u srijedu transkript svjedočenja Chucka Blazera, bivšeg člana IO-a FIFA-e, koji je postao pokajnik u istrazi oko nepravilnosti u funkcioniranju krovne svjetske fudbalske federacije. Blazerovo je svjedočenje dovelo do prošlonedjeljnih hapšenja visokih dužnosnika FIFA-e, kao i do ostavke njezina dugovječnog predsjednika Seppa Blattera.
 
Ono što najviše bode u oči u transkriptu Blazerova iskaza je priznanje da je primio mito tokom izbora domaćina SP-a 1998. na kojem je Francuska osvojila prvo mjesto.
 
"Između ostaloga, 1992. godine sam se složio s još nekoliko osoba da primimo mito u procesu izbora domaćina SP-a 1998. godine", rekao je Blazer.
 
Ne treba nakon ovoga automatski optuživati Francuze da su kupili domaćinstvo budući da Blazer nije istaknuo od koga je primio mito. Glavni protukandidat Francuskoj tada je bio Maroko koji je na kraju dobio sedam glasova članova IO-a, dok su Francuzi s 12 glasova preuzeli organizaciju svjetske smotre.
 
Ispada, dakle, da najmanje 23 godine traju nečasne radnje u vodećem svjetskom fudbalskom tijelu, a moguće je da ta priča traje i duže. Ko zna što ćemo još sve saznati u danima koji slijede...
 
net.hr