Portugalac prosto ne može da ćuti, a “El Confidensial” otkrio kako se završila jedna njihova rasprava na trenerskom samitu. Također, procurjeli i detalji iz Pepove prve sezone u Bayernu, koja će biti ovjekovječena u knjizi…

Iako insistira da poštuje Guardiolu, Mourinho rijetko uspjeva da se uzdrži od nekih komentara na račun svog nekadašnjeg rivala iz Barcelone.
Naime, Portugalac je kako otkriva španski list “El Confidensial” poslije jedne rasprave prilično uvrijedio Guardiolu.
Sve je počelo oko priče da je Mourinho u Realu naređivao da se pred mečeve sa Barcom teren zapusti, trava poraste kako bi oduzeo rivalu sposobnost da “tiki-takom” muči njegov tim.
Onda je Portugalac prešao na lične uvrede.
“Fudbal je radost, kada u njemu uživate onda ne ćelavite. A svi znamo kakva je Guardiolina frizura, on baš ne uživa u fudbalu“, rekao je Mourinho. Ovo je ostalo na marginama kao opaska, ali će sigurno izazvati dosta komentara.
Inače, narednog mjeseca će izaći knjiga o Pepovoj prvoj godini u Minhenu. Njegov prijatelj poznati režiser David Trueba mu je sugerisao da bi trebalo da na filmu ovjekovječi svoje trenersko postojanje, no Guardiola smatra da bi to bilo suviše intimno.
Ipak složio se da novinaru Martiju Perarnu dozvoli da sjedi pored njega na klupi Bayerna i da napiše knjigu. Ovaj novinar “El Confidensijala” je između ostalog zabilježio da Pep mrzi “tiki-taku”, da se slaže da je dosadna, ali i da je to njegova filozofija. Zabilježeni su i udarci protiv Reala u Ligi prvaka, strepnja protiv Arsenala, neke pogrešne procjene španskog trenera tokom godine u kojoj je osvojio špansku duplu krunu, ali nije uspio da odbrani evropsku titulu.
Ovaj portret slavnog trenera pokazuje i njegovu posvećenost igračima, on čak i kada večera sa ženom razmišlja o igri i o tome kako da fudbalerima pomogne da budu bolji.
Sve bi uradio za igrače osim jedne stvari.
“Možete od mene da tražite sve, ali ne mogu da trčim umjesto vas”, često kaže Guardiola fudbalerima na treningu.