SP Brazil

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu će biti najvažniji sportski događaj godine, a fudbalska javnost će sa posebnom pažnjom pratiti nastupe Miroslava Klosea, Faryda Mondragona i selektora Španije Vicentea Del Bosquea, koji će imati šanse da obore nekoliko rekorda i upišu svoja imena u historiju Mundijala, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemački napadač Miroslav Klose će igrati svoje četvrto Svjetsko prvenstvo i ima priliku da obori dva dosadašnja rekorda Mundijala.
Klose je na tri prethodna Mundijala postigao ukupno 14 golova, u čemu je od njega bolji samo brazilski napadač Ronaldo koji je nastupima na tri prvenstva sakupio 15 postignutih golova. Klose će upravo nastupom u Ronaldovoj domovini imati priliku da se popne na vrh liste fudbalera sa najviše postgnutih golova u historiji SP-a.
Na listi najboljih strijelaca na svjetskim prvenstvima treće mjesto sa također 14 pogodaka drži bivši njemački golgeter Gerd Muler. Četvrti na toj listi sa 13 pogodaka na Mundijalima je Francuz Justin Fontaine, a peti je legendarni brazilski as Pele sa 12 postignutih golova.
Klose bi, ukoliko postigne gol na predstojećem prvenstvu, ušao i u društvo velikana Pelea i Uwe Seelera kao treći igrač koji je postizao golove na četiri Mundijala.
Odigravši ukupno 19 utakmica na prethodna tri Svjetska prvenstva, Klose se nalazi na devetom mjestu i po ukupnom broju nastupa na utakmicama Mundijala. Njegov sunarodnjak Lothar Matthaus se nalazi na vrhu te liste sa odigranih 25 utakmica, što se također čini dostižnim za Klosea ukoliko Njemačka dođe do završnice prvenstva i on naravno bude u sastavu reprezentacije.
Matthaus je fudbaler sa najviše utakmica na Mundijalima, a iza njega su Paolo Maldini sa 23, Diego Armando Maradona, Uwe Seeler i Wladislaw Zmunda sa po 21, Cafu i Grezgrorz Lato sa po 20, Klose, Ronaldo, Wolfgang Overath, Karl-Heinz Rummenige i Berti Vogs sa po 19 odigranih utakmica.
Četrdesetrogodišnji kolumbijski golman Mondragon bi na predstojećem Svjetskom prvenstvu mogao postati najstariji fudbaler koji je nastupio na Mundijalu.
Kamerunac Roger Milla je sa 42 godine i 38 dana nastupio u meču protiv Rusije na SP-u 1994. Godine, a njegov dvadesetogodišnji rekord bi Mondragon mogao oboriti, naravno u slučaju da na golu zamijeni prvog golmana Kolumbije Davida Ospinu.
Vremešni Mondragon na Mundijal u Brazil ide kao aktivni igrač, a stariji je od selektora Hrvatske Nike Kovača i od selektora Obale slonovače Sabrija Lamouchija.
Selektor aktuelnog svjetskog prvaka Španije Del Bosque bi u slučaju da ponovi taj uspjeh sa reprezentacijom postao drugi selektor u historiji Mundjala koji je dva puta ponio pehat šampiona svijeta. Prije njega to je uspio samo italijanski selektor Vittorio Pozzo koji je sa Italijom ponio titulu na prvenstvima 1934. i 1938. godine.