Svjetsko prvenstvo 1954

Svjetsko prvenstvo u fudbalu 1954. godine održano je u Švicarskoj, ali je zanimljivo da u to vrijeme nije bilo pravila koje je danas poznato kao “gol razlika” niti odigravanja “play off” utakmica kako bi se odlučio putnik na najveću fudbalsku smotru.

Primjerice, tako je Turska u prvoj utakmici kvalifikacija poražena od Španija sa 4:1, dok je u drugoj ostvarila pobjedu rezultatom 1:0, ali pošto tada nije bilo pravila “gola razlike” odigrana je i odlučujuća treća utakmica u kojoj je zabilježen neriješen rezultat 2:2. Reprezentaciju koja je te godine otišla na SP žrijebom je poslao dječak koji se zvao Franco, a koji je dobio zadaću za izvuče papirić sa imenom ekipe koja ide dalje. Turska je imala sreću prilikom žrijeba i našla se na Mundijalu u Švicarskoj, i to po prvi put u svojoj historiji.
Inače, na tom SP učestvovalo je ukupno 16 reprezentacija. Iz Evrope Austrija, Belgija, tadašnja Čehoslovačka, Engleska, Francuska, tadašnja Zapadna Njemačka, Mađarska, Italija, Škotska, Švicarska, Turska i bivša Jugoslavija. Iz Azije je učešće uzela samo Južna Koreja, Južnu Ameriku su predstavljali Brazil i Urugvaj, a iz Sjeverne i Centralne Amerike na SP došao je Meksiko.
U polufinalu Zapadna Njemačka savladala je Austriju sa 6:1, dok je Mađarska nakon produžetaka bila bolja od Urugvaja (4:2), pa su se u finalu sastale dvije evropske reprezentacije.
U finalnoj utakmici odigranoj 4. jula u Bernu pred 62.500 navijača Zapadna Njemačka je pobijedila Mađarsku rezultatom 3:2, iako je gubila 0:2, te tako prvi put postala prvak svijeta u fudbalu. Pogotke za Nijemce postigli su Max Marlock u 10. minutu, te Helmut Rahn u 18. i 84. Za Mađarsku golove su dali Ferenc Puskas u 6. minutu i Zoltan Czibor u 8.
U utakmici za treće mjesto, Austrije je bila bolje od Urugvaja, rezultatom 3:1. Prvenstvo u Švicarskoj ostat će upisano u historiju i kao takmičenje za neobično velikim brojem golova. Naime, u odigranih 26 utakmica postignuto je 140 golova, odnosno 5,4 gola po meču, što je najviše u historiji odigravanja Mundijala.
Najviše pogodaka i to 27 postigla je Mađarska, a nakon nje najefikasniji su bili fudbaleri Zapadne Njemačke sa 25 golova. Također, najbolji strijelac prvenstva je bio Mađar Sandor Kocsis sa 11 postignutih golova, podsjeća novinar Anadolu Agency.